2021. december 4., Barbara, Borbála
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A melegedéssel tovább nő a vizesélőhelyek metánkibocsátása

Az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjában (Joint Research Centre), Olaszországban dolgozó tudósok egy csoportja arra az eredményre jutott, hogy amennyiben nem sikerül a klímaváltozás folyamatát megállítani, 2100-ra az úgynevezett vizes területek metánkibocsátása további 50-80 százalékkal nőhet.

A Science Advances tudományos folyóiratban megjelent tanulmány készítői öt éghajlati öv területén jellemző sajátos élőhelytípust vettek górcső alá – ismertette a Phys.org.

A szakemberek azzal már korábbi kutatások alapján tisztában voltak, hogy ezek a területek a szén-dioxidnál huszonnyolcszor erősebb üvegházgáznak számító metán elsődleges forrásai közé tartoznak, ahogy azzal is, hogy a kibocsátott metán mennyiségét az adott ökoszisztémára jellemző víz mélysége, a benne oldott anyagok és az uralkodó hőmérséklet határozza meg.

Az is ismert volt, hogy mindhárom tényezőre hatással van az átlaghőmérséklet emelkedése.

A mostani kutatás arra keresett választ, hogy a kontrollálatlan klímaváltozás forgatókönyve esetén ez mekkora metántöbbletet eredményezne.

Ennek kiderítésére az egyes éghajlati övekre vonatkozóan külön kísérleteket végeztek el, amelyek megmutatták az adott élőhelyre jellemző metánkibocsátás mértékét.

Fotó: goodfreephotos.com

A megfelelő számítások elvégzése és a kibocsátás összegzése alapján arra jutottak, hogy a mostaninál akár 50-80 százalékkal is megnőhet az innen származó metán mennyisége, ami, mint hangsúlyozták, tovább fokozhatná a melegedést.

Neked ajánljuk
Gyorsabban kéne búcsút mondanunk a szén-dioxidnak Irán feltételekhez kötné a klímavédelmi elköteleződését Klímaváltozás és víz: szélsőségekre kell számítanunk Vetlényi Alma új kollekciója ha lehet, még zöldebb Katie Patrick: Hogyan mentsük meg a világot
Tovább a forrásra: phys.org
Vissza
Hírfolyam