2021. május 19., Ivó, Milán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Lendületet kaphat az ázsiai klímavédelem

Az első karbonsemlegességre ígéretet tevő kelet-ázsiai ország lehet Dél-Korea. A választásokon kényelmes győzelmet szerző kormánypárt esélyt kapott az egy hónapja meghirdetett Green New Deal bevezetésére.

A terv értelmében Dél-Korea lenne az első kelet-ázsiai ország, amely ígéretet tesz a zéró kibocsátás elérésére 2050-ig. Az európai és amerikai testvérei után hivatalosan is a Green New Deal nevet kapó tervezetben nagymértékű megújulóenergia-befektetések, szénadó bevezetése, a bel- és külföldi szénipar állami finanszírozásának beszüntetése is szerepel – számolt be a Climate Home News nyomán a Mérce.

A klímavédelmi szervezetek üdvözölték a döntést, ahogy azt is, hogy a terv véghezvitelébe környezetvédelmi mozgalmakat is bevonnak, azonban hozzátették azt is, hogy mielőbbi konkrét lépésekre, például a kibocsátási célok frissítésére van szükség.

Az ország jelenlegi kibocsátáscsökkentési célja 2030-ig 37%-os, ami az elemzők szerint nem elegendő a felmelegedés párizsi egyezményben lefektetett 2 fokos szint alatt tartásához.

Dél-Korea jelenleg a világ hetedik legnagyobb szén-dioxid-kibocsátója, az ország energiaellátásnak 40%-át szénerőművekből nyeri, ezek végső bezárásának még nem jelöltek ki időpontot. Az ország emellett az egyik legnagyobb nemzetközi szénbefektető is, 2016–17-ben összesen 1,1 milliárd dollárnyi közpénzből támogattak erőműépítéseket a tengerentúlon.

Szöuli városkép Fotó: goodfreephotos.com
Neked ajánljuk
Az Európai Bizottság célul tűzte ki a levegő, a víz és a talaj szennyezőanyag-mentességét A klímabarát életmód elterjesztését célozná az új francia klímatörvény Az EU kiterjeszti szén-dioxid-kibocsátás-kereskedelmi rendszerét Az emberiség nagy céljai egymást támogatva is teljesülhetnek Szabadtéri és online kiállításon is megcsodálhatjuk Máté Bence alkotásait
Tovább a forrásra: merce.hu
Vissza
Hírfolyam