2021. augusztus 2., Lehel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A felkészületlenségnek mindig súlyos ára van

A Világbank és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kutatói mindössze fél éve állapították meg, hogy egy esetleges világjárvány következményeit költséghatékony módon lehetne csillapítani a megfelelő óvintézkedések megtételével – mint tudjuk, ez nem történt meg.

A két szervezet tavalyi számításai szerint egy az 1918-as spanyolnáthához hasonló világjárvány nagyjából háromezer milliárd dollárral vetheti vissza a világgazdaság termelését. Ehhez képest évi 3,4 milliárd dolláros ráfordításból már meg lehet valósítani azokat az fejlesztéseket, amelyek egy globális járvány elfojtásához szükségesek.

A koronavírus-járvány fejleményei alapján ez talán túl optimista feltételezés volt – veti fel a G7-en Hajdu Miklós.

„Ugyanakkor a mostani a leckét érdemes lesz megszívlelniük a döntéshozóknak, a vírus okozta válság ugyanis előrevetíti kicsiben, hogy mire számíthatunk, ha nem készülünk fel kellőképpen a klímaváltozás okozta kihívásokra.”

Persze egy legfeljebb néhány év alatt – vagy hatásos vakcina gyártása esetén ennél sokkal hamarabb – lezajló járvány következményeit aligha vethetjük össze a klímaváltozás fokozatosan felépülő, majd rendkívül hosszú időn keresztül meghatározó hatásaival – szögezi le a cikk.

Ugyanakkor a tudomány sok olyan megállapítással és eszközzel szolgál – ha nem marad figyelmen kívül –, amivel mindkét katasztrófa lefolyása jobban megismerhető és az emberiség számára kedvezőbben alakítható.

Neked ajánljuk
Lézerfésű segít pontosan megbecsülni az üvegházhatásért felelős gázok mennyiségét Több mint félmilliárd forint segíti a klímavédelmet és az alkalmazkodást a Balaton környékén Rekordmeleg volt a június Észak-Amerikában Borsod-Abaúj-Zemplén megye: javították az ivóvíz minőségét Az Ivindo Nemzeti Park is kinccsé vált
Tovább a forrásra: g7.hu
Vissza
Hírfolyam