2020. szeptember 24., Gellért, Mercédesz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A felkészületlenségnek mindig súlyos ára van

A Világbank és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kutatói mindössze fél éve állapították meg, hogy egy esetleges világjárvány következményeit költséghatékony módon lehetne csillapítani a megfelelő óvintézkedések megtételével – mint tudjuk, ez nem történt meg.

A két szervezet tavalyi számításai szerint egy az 1918-as spanyolnáthához hasonló világjárvány nagyjából háromezer milliárd dollárral vetheti vissza a világgazdaság termelését. Ehhez képest évi 3,4 milliárd dolláros ráfordításból már meg lehet valósítani azokat az fejlesztéseket, amelyek egy globális járvány elfojtásához szükségesek.

A koronavírus-járvány fejleményei alapján ez talán túl optimista feltételezés volt – veti fel a G7-en Hajdu Miklós.

„Ugyanakkor a mostani a leckét érdemes lesz megszívlelniük a döntéshozóknak, a vírus okozta válság ugyanis előrevetíti kicsiben, hogy mire számíthatunk, ha nem készülünk fel kellőképpen a klímaváltozás okozta kihívásokra.”

Persze egy legfeljebb néhány év alatt – vagy hatásos vakcina gyártása esetén ennél sokkal hamarabb – lezajló járvány következményeit aligha vethetjük össze a klímaváltozás fokozatosan felépülő, majd rendkívül hosszú időn keresztül meghatározó hatásaival – szögezi le a cikk.

Ugyanakkor a tudomány sok olyan megállapítással és eszközzel szolgál – ha nem marad figyelmen kívül –, amivel mindkét katasztrófa lefolyása jobban megismerhető és az emberiség számára kedvezőbben alakítható.

Neked ajánljuk
A klímaváltozással kapcsolatos megbízható tájékoztatás érdekében lép a Facebook Rekordokat döntöget az Ausztrália északi tájaira beköszöntött hőhullám Egész éves kullancsszezont hozhat a klímaváltozás ENSZ-közgyűlés: Brazília kikéri magának, Kína elkötelezett a klímavédelem mellett Elindult az illegális hulladék felszámolására indított program kistelepülési szakasza
Tovább a forrásra: g7.hu
Vissza
Hírfolyam