2021. augusztus 2., Lehel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A gyorsan változó sarkvidék a jégbe fagyasztott kutatóhajónak is tartogathat meglepetéseket

Hatalmas előkészületek és a jégtakaró múltbeli alakulásának hosszas vizsgálatát követően tavaly óta a Polarstern sarkkutató hajó legénysége – a tervek szerint – egy évig a jégbe zárva gyűjt adatokat a sarkvidéki klíma alakulásáról. Azonban elképzelhető, hogy az elképesztő ütemben változó Északi-sark átírja ezt a forgatókönyvet.

Az amerikai Nemzeti Légkörkutató Központ (NCAR) tudósai számítógépes modellezés segítségével készítettek forgatókönyveket a jégtáblába fagyva sodródó expedíció lehetséges útvonalairól és az ott várható körülményekről – számolt be a Science Daily.

A szakemberek tanulmányukban hangsúlyozták: az Északi-sark jégtakarója és időjárása olyan jelentős változáson esett át az elmúlt időszakban, hogy akár a másfél évtizede készült műholdfelvételek sem szolgálnak megbízható kiindulási pontként a lehetséges jövőbeli időjárási viszonyok kalkulálásakor.

A kutatók által nemes egyszerűséggel új sarkkörként aposztrofált helyzet vékonyabb, gyorsabban mozgó jégtakarót és kevesebb havat jelent.

A 2019-ben uralkodó feltételeket figyelembe vevő számítógépes modellek esetében minden 5. lehetséges forgatókönyv (a modellek 17 százaléka) a Polarstern tervezettnél korábbi kiolvadásával számol. Igaz, a hajó már ennyi idő alatt is képes lenne temérdek, a klímakutatás szempontjából úttörő jelentőségű adat rögzítésére.

Ugyanakkor a kutatás készítői hangsúlyozzák: nem céljuk, hogy előrejelzést készítsenek az expedíció jövőjéről. Arra szeretnék felhívni a figyelmet, mekkora horderejű változások zajlanak az Arktiszon, ahol 2019-ben a műholdas megfigyelések alapján a jég kiterjedése a valaha mért második legkisebb területet érte el.

Fotó: StefanHendricks/mosaic-expedition.org
Neked ajánljuk
Lézerfésű segít pontosan megbecsülni az üvegházhatásért felelős gázok mennyiségét Több mint félmilliárd forint segíti a klímavédelmet és az alkalmazkodást a Balaton környékén Rekordmeleg volt a június Észak-Amerikában Borsod-Abaúj-Zemplén megye: javították az ivóvíz minőségét Az Ivindo Nemzeti Park is kinccsé vált
Tovább a forrásra: sciencedaily.com
Vissza
Hírfolyam