2021. január 15., Loránd, Lóránt
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újabb állomásukhoz értek a klímavédelmi egyeztetések

A Nemzeti tiszta fejlődési stratégia konszenzusos megalkotása érdekében egyeztetett Kaderják Péter energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár és Botos Barbara klímapolitikáért felelős helyettes államtitkár a magyarországi természet- és klímavédelemmel foglalkozó civil szervezetek vezetőivel kedden, az Innovációs és Technológiai Minisztérium által kezdeményezett klímaügyi egyeztetéssorozat újabb állomásán.

A tárca tájékoztatása szerint az online megbeszélésen a minisztérium, az Éghajlatvédelmi Szövetség, a Greenpeace Magyarország, a Greenstreams, a Magyar Természetvédők Szövetsége, az Országos Erdészeti Egyesület, a Regionális Energiagazdálkodási Kutató Központ és a WWF Magyarország képviselői vitatták meg, milyen lépések szükségesek ahhoz, hogy 2050-re össztársadalmi szinten megvalósuljon a klímasemleges gazdaságra való átállás.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy a fenntartható gazdaság megvalósításának elengedhetetlen feltétele a gazdasági célok összehangolása a klímavédelmi és környezetvédelmi törekvésekkel.

Kaderják Péter hangsúlyozta, hogy a kormány Klíma- és természetvédelmi akcióterve kiemelten kezeli a Kárpát-medence természeti környezetének, gazdag vízkészletének, termőföldjeinek, erdeinek és élővilágának megóvását.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium épülete 
MTVA/Bizományosi: Róka László
Fotó: Nagy János József

A változó éghajlati körülmények miatt fokozott figyelmet kell fordítani a meglévő biológiai sokféleség megőrzésére és az élőhelyek természeti állapotának fenntartására, javítására. Az akcióterv fontos vállalásokat tett ennek elérése érdekében, például évente egymillió fa ültetésével, az erdős területek bővítésével, a hazai vizek védelmével és a megújuló energiaforrások arányának növelésével.

Botos Barbara ismertette a kormány dekarbonizációs stratégiáját, amely szerint 2030-ra a Magyarországon előállított villamos energia 90 százalékban szén-dioxid-mentes, a gazdaság pedig 2050-re teljesen klímasemleges lesz. A kitűzött célok eléréséhez komoly társadalmi összefogás szükséges, amelynek a civil szervezetek fontos résztvevői és tevékeny alakítói. A helyettes államtitkár hozzátette:

a jövőben törekednünk kell arra is, hogy a fiatal generációk számára hosszú távon fenntartható életkörülményeket teremtsünk. 

A közlemény szerint a megbeszélésen a résztvevők kitértek az állampolgárok környezettudatos döntéseinek jelentőségére is. A klímatudatos társadalom megteremtése az egyéni felelősségvállalással kezdődik, az ambiciózus célok megvalósításához fontos az átfogó és tartós szemléletformálás, mert a klímaváltozás mindenki közös ügye.

Az ITM további egyeztetéseket tervez az érintett iparági, érdekképviseleti és civil szervezetekkel, a kerekasztal-beszélgetések során megfogalmazott javaslatok hozzájárulhatnak a szakmai és társadalmi konszenzuson alapuló Nemzeti tiszta fejlődési stratégia megalkotásához.

Neked ajánljuk
Szaúd-Arábia klímabarát okosvárossal csökkentené az olajfüggőségét Üres ígéretekkel és szolidaritás nélkül nem lehet megállítani a felmelegedést A következmények kezelése sokkal borsosabb lenne, mint a klímavédelem A fogyasztók is szerepet játszanak az őserdők pusztulásában A szélsőségessé váló időjárás nem csak forrósággal teszi próbára az embert
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam