2021. december 4., Barbara, Borbála
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az ausztrál bozóttüzekből elképesztő mennyiségű szén-dioxid jutott a légkörbe

Még 2019 őszén csaptak fel először a lángok először Ausztráliában a rendkívüli szárazság miatt, a bozóttüzek terjedését hónapokon át nem sikerült megfékezni. Ez idő alatt óriási területek váltak a tűzvész martalékává, és a számítások szerint egymilliárd állat pusztulhatott el. Most egy újabb, aggasztó adalékkal gazdagodott a katasztrófa következményeinek listája.

Az iparral, az energiával, a tudománnyal és az erőforrásokkal foglalkozó ausztrál kormányzati szerv jelentése szerint a tűzvész során 830 millió tonna szén-dioxid került a levegőbe, mely 47 százalékkal több, mint az az 561 millió tonna, melyet Ausztrália a 2019 márciusa előtti 12 hónapban kibocsátott – írja az MTI nyomán a Hvg.hu.

A 2019 szeptembere és 2020 februárja között tomboló tüzek mintegy 50 százalékkal nagyobb területet égettek fel, mint bármely korábbi évben 1850-ig visszamenőleg.

A hat hónap alatt kibocsátott szén-dioxid mennyisége öt országot – a legnagyobb szennyezőket – kivéve minden nemzeténél nagyobb.

Az említett öt ország, a világ fő szennyezői: Kína, az Egyesült Államok, India, Oroszország és Japán.

A jelentés szerint mintegy 3,14 millió hektárnyi leégett terület nemzeti parkokhoz tartozik, további 3,6 millió pedig fakitermelésre alkalmas őserdőkön és más természetvédelmi területeken belül található. Ugyanakkor kiemeli a tanulmány, hogy az erdők várhatóan teljesen fel fognak épülni, a folyamatot szakértők fogják felügyelni.

Füstben úszik a novemberi égbolt Ausztrália felett Fotó: Rob Russell/flickr.com
Neked ajánljuk
A kibocsátás visszatért a koronavírus előtti szintre Irán feltételekhez kötné a klímavédelmi elköteleződését Zéró kibocsátás, nettó zéró kibocsátás vagy szénsemlegesség – mi a különbség? Vetlényi Alma új kollekciója ha lehet, még zöldebb Katie Patrick: Hogyan mentsük meg a világot
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam