2021. május 16., Botond, Mózes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

ENSZ: a világjárvány miatt nem szabad elfeledkezni a globális felmelegedésről

A világnak ugyanolyan eltökélten kell küzdenie a globális felmelegedés, mint a koronavírus-világjárvány ellen – közölte a Föld napján az ENSZ szerdán, figyelmeztetve, hogy a klímaválság nem szűnt meg, és továbbra is emberek millióit fenyegeti.

„A klímaváltozást ugyanúgy kell lokalizálni, mint a világjárványt” – jelentette ki Petteri Taalas, a Meteorológiai Világszervezet (WMO) főtitkára a Föld napján, amelyet április 22-én tartanak, és ötvenedik alkalommal rendezték meg világszerte. 

A szakosított ENSZ-szervezet vezetője figyelmeztetett:

„a Covid–19 járvány kétségkívül súlyos egészségügyi és gazdasági világválságot idézett elő, de ha nem küzdünk az éghajlatváltozás ellen, az emberi jólét, az ökoszisztémák és a gazdaság évszázadokra veszélybe kerülhet.”

Az új típusú koronavírusnak 180 ezer halottja van világszerte, amióta tavaly december végén megjelent Kínában, és egész gazdasági ágazatokat bénított meg. A jelenlegi helyzet következtében az általános felmelegedés fő felelőseinek, „az üvegházhatású gázoknak a kibocsátása várhatóan 6 százalékkal csökken” – jegyezte meg sajtótájékoztatóján Petteri Taalas. A főtitkár szerint ez a csökkenés nem lehet időleges, és nem helyettesíthet egy tartós klímavédelmi fellépést.

A korlátozások Spanyolországban is szokatlanul tiszta levegőt hoztak Fotó: MTI/EPA/EFE/Fernando Villar

Az ENSZ annál is inkább aggódik, mert „a korábbi gazdasági válságokat gyakran követte még erősebb üvegházhatásúgáz-kibocsátás kísérte fellendülés”. A világszervezet ezért „a zöld növekedést” támogató gazdaságélénkítő tervek kidolgozását szorgalmazza a világjárvány utáni időkre.

„Ugyanezzel az eltökéltséggel és egységgel kell fellépnünk az éghajlatváltozás ellen is, mint amellyel most harcolunk a Covid–19 betegség ellen”

– szögezte az WMO főtitkára. „Együtt kell fellépnünk az emberiség egészsége és életminősége érdekében, nemcsak a következő hónapokban, hanem sok nemzedéken át.”

2011: az elmaradó esőzések következtében Etiópia lakossága súlyos vízhiánnyal néz szembe Fotó: Oxfam East Africa/flickr.com
Neked ajánljuk
Az Európai Bizottság célul tűzte ki a levegő, a víz és a talaj szennyezőanyag-mentességét A klímabarát életmód elterjesztését célozná az új francia klímatörvény Az EU kiterjeszti szén-dioxid-kibocsátás-kereskedelmi rendszerét A zajos utcák zavarják a madárfiókák énektanulását és az immunrendszerük fejlődését Az Adidas is letette a voksát a gombabőr mellett
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam