2021. december 9., Natália
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Könnyen belátható: Afrika nagyvárosai is szenvednek a levegőszennyezéstől

A látótávolság csökkenéséből következtettek brit kutatók arra, hogy mennyire romlott egyes afrikai fővárosok levegője az elmúlt csaknem fél évszázad alatt, mivel Afrikában még nincs jól kiépített légszennyezettség-mérő hálózat.

A gépjármű-közlekedésből és az áramtermelésből származó szállópor-szennyezettség miatt Kenya fővárosában, Nairobiban 60 százalékkal, az ugandai Kampalában 56, az etiópiai Addisz-Abebában pedig 34 százalékkal csökkent a látótávolság az 1970-es évek óta.

Ez Nairobi esetében a szálló por mennyiségének 182 százalékos, az etióp fővárosban 162 százalékos, az ugandai fővárosban pedig 62 százalékos növekedését jelzi 45 év alatt – állapították a Birminghami Egyetem kutatói, akik az Environmental Research Letters című tudományos folyóiratban tették közzé kutatási eredményeiket.

A kutatók összefüggést mutattak ki e kelet-afrikai nagyvárosok légszennyezettsége és gazdasági fejlődése, népességnövekedése között.

Megállapították, hogy a látótávolság a száraz évszakokban a legalacsonyabb, és az esős évszakokban a legmagasabb. Mindhárom városban messzebbre lehet látni vasárnaponként, amikor kisebb az autóforgalom és az ipari termelés.

Addisz-Abeba füstködben bujkáló toronyházai Fotó: Laika ac/flickr.com
Neked ajánljuk
Megbízhatóbb légszennyezettségi előrejelzéseket tesz lehetővé egy most záruló kutatás A zéró kibocsátási tervek haladása az európaiak egészségét is szolgálja Visszatelepítés helyett le akarnak ölni hím gorillákat az európai állatkertek irányítói Árvizek és földcsuszamlások a Hawaii-szigeteken A szokásosnál nagyobb aszteroida repül el a Föld mellett
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam