2021. október 16., Gál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A válságkezelés alatt is talpon maradhat a klímavédelem?

A világjárvány nyomán kialakuló gazdasági visszaesés mellett nem csoda, hogy a világ kormányai a válságkezelésre koncentrálnak. De milyen hatással lehet mindez a klímaváltozás elleni küzdelemre? – teszi fel a kérdést az AFP nyomán a napi.hu.

Ha a következő hónapok kiadásainak megtervezésénél nem veszik figyelembe, hogy azok segíthetik, gátolhatják vagy semlegesek lehetnek a globális felmelegedés megelőzése szempontjából, abból nagy baj lehet. Az emberiség elvesztheti esélyét arra, hogy megelőzze a még elviselhetőnek tartott két Celsius-fokos átlaghőmérséklet-emelkedést az évszázad végére.

Az Európai Uniónak kulcsszerepe van a klímadiplomáciában – véli Laurence Tubiana, a European Climate Foundation vezérigazgatója, a 2015-ös párizsi klímaegyezmény egyik kitalálója. Mint mondja, nem szeret „most vagy soha” pillanatokról beszélni, de a mostani ilyen:

a koronaválságra elszórt milliárdokat fel lehetne használni a világ zöldítésére, ám ahogy a dolgok állnak, erre nem lát jó esélyt.

Kínából vegyes jelek érkeznek arról, mennyit költenének el a kétféle válság egyidejű kezelésére, de a 2008-hoz hasonló, nagyarányú építkezésre az ország eladósodottsága miatt kis esély van. Az USA dollármilliárdokat készül arra költeni, hogy megmentse az ország olajpala-termelőit, illetve a termékükből készült üzemanyagot égető légitársaságokat. Ami pedig a világ többi részét illeti, a klímaprobléma megelőzésére rendelkezésre álló pénzeket elszívja a pandémia elleni harc.

Vannak azonban optimista szakértők is. Ők felhívják a figyelmet arra, hogy a világgazdaság leállása jelentősen csökkentette a szén-dioxid-kibocsátást, ami egyes ázsiai országokat arra indított, hogy széntüzelésű erőműveiket kevésbé szennyező gáztüzelésűekre cseréljék, illetve hogy a megújuló energiákba fektessenek. Emellett sokan bíznak abban, hogy a karantén megváltoztatja az emberek szokásait. Bevett gyakorlattá lehet az otthoni munka, és közlekedési szokásaink észszerűbbé válhatnak.

Neked ajánljuk
Törökország ratifikálta a párizsi klímavédelmi egyezményt Zöld ügyekben indít online párbeszédet a kormány A levegőtisztító pad és a levegőszennyezésből készülő tinta is bemutatkozik a fenntarthatósági expón Ekkora felületet kellene befedni napelemmel, hogy fedezze az emberiség energiaigényét A közgazdasági szemléletnek át kell alakulnia
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam