2021. október 25., Bianka, Blanka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klíma bánhatja Kína újraindítását?

Az ázsiai ország az elsők között kezdi meg gazdasága helyreállítását, az ennek érdekében  kiépítendő infrastruktúra elemei azonban nem minden esetben szolgálják a zöldcélokat.

Kína GDP-je 6,8 százalékot esett az első negyedévben a 2019-eshez képest: 1992 óta nem volt ilyen rossz ez a szám. A szakértők most arra hívják fel a figyelmet, hogy ha Kína szeretné idén is elérni a 6 százalékos gazdasági növekedést, a gazdaság-újraindító program nem minden eleme szolgálja majd az ország klímacéljait – írja a Bloomberg alapján Hvg.hu.

Angel Ye, a Greenpeace pekingi éghajlat- és energiaaktivistája szerint az új projektek hosszú távon elérhetetlenné teszik az ország által kitűzött éghajlatvédelmi célokat.

A Global Energy Monitor értesülései szerint Kína majdnem 8 gigawattnyi energiát biztosító szénerőművek építését tűzte ki célul március első két hetében, hogy a gazdaság újraindítását segítsék.

Ez több, mint amennyit 2019-ben építettek. Emellett további adatközpontok létrehozását is tervezik, amelyek szintén jelentős kibocsátást generálhatnak. Számítások szerint 2023-ra az ország adatközpontjai 163 milliárd tonnányi szén-dioxidot bocsátanak majd ki, ami jelentősebb, mint Belgium vagy a Fülöp-szigetek teljes, egész éves kibocsátása.

Piac Kuangtung tartomány székhelyén, Kuangcsouban (Kanton). A koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások enyhítésének nyomán az élet kezd visszatérni a megszokott kerékvágásba
Fotó: MTI/EPA/Alex Plavevski

A tervekben azért szerepel néhány zöldelképzelés is, így például az elektromos töltőállomások kiépítése, melynek segítségével nőhet a kereslet az elektromos autókra, a becslések szerint ennek köszönhetően csökkenhet a légszennyezés. A vízszolgáltatások átalakítása, a hulladékcsökkentés és az épületek energiahatékonyabbá tétele segíti a gazdaság zöldebb újraindulását.

Neked ajánljuk
Törökország ratifikálta a párizsi klímavédelmi egyezményt Klímasemlegességet ígér, de bizonytalan eszközökre alapoz Szaúd-Arábia Energiahiány Kínában Kék Bolygó Podcast: 9 G-vel repülünk Tarjánban is ültettek fákat a településfásítási programon belül
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam