2021. május 19., Ivó, Milán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klíma bánhatja Kína újraindítását?

Az ázsiai ország az elsők között kezdi meg gazdasága helyreállítását, az ennek érdekében  kiépítendő infrastruktúra elemei azonban nem minden esetben szolgálják a zöldcélokat.

Kína GDP-je 6,8 százalékot esett az első negyedévben a 2019-eshez képest: 1992 óta nem volt ilyen rossz ez a szám. A szakértők most arra hívják fel a figyelmet, hogy ha Kína szeretné idén is elérni a 6 százalékos gazdasági növekedést, a gazdaság-újraindító program nem minden eleme szolgálja majd az ország klímacéljait – írja a Bloomberg alapján Hvg.hu.

Angel Ye, a Greenpeace pekingi éghajlat- és energiaaktivistája szerint az új projektek hosszú távon elérhetetlenné teszik az ország által kitűzött éghajlatvédelmi célokat.

A Global Energy Monitor értesülései szerint Kína majdnem 8 gigawattnyi energiát biztosító szénerőművek építését tűzte ki célul március első két hetében, hogy a gazdaság újraindítását segítsék.

Ez több, mint amennyit 2019-ben építettek. Emellett további adatközpontok létrehozását is tervezik, amelyek szintén jelentős kibocsátást generálhatnak. Számítások szerint 2023-ra az ország adatközpontjai 163 milliárd tonnányi szén-dioxidot bocsátanak majd ki, ami jelentősebb, mint Belgium vagy a Fülöp-szigetek teljes, egész éves kibocsátása.

Piac Kuangtung tartomány székhelyén, Kuangcsouban (Kanton). A koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások enyhítésének nyomán az élet kezd visszatérni a megszokott kerékvágásba
Fotó: MTI/EPA/Alex Plavevski

A tervekben azért szerepel néhány zöldelképzelés is, így például az elektromos töltőállomások kiépítése, melynek segítségével nőhet a kereslet az elektromos autókra, a becslések szerint ennek köszönhetően csökkenhet a légszennyezés. A vízszolgáltatások átalakítása, a hulladékcsökkentés és az épületek energiahatékonyabbá tétele segíti a gazdaság zöldebb újraindulását.

Neked ajánljuk
Peking is felveszi a kesztyűt a klímaváltozás ellen Erősebb klímavédelmi kötelezettségvállalásban egyezett meg Peking és Washington Hálóval felszerelt robot gyűjti az űrszemetet Az emberiség nagy céljai egymást támogatva is teljesülhetnek Szabadtéri és online kiállításon is megcsodálhatjuk Máté Bence alkotásait
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam