2020. november 24., Emma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

ENSZ-főtitkár: használjuk fel a járványt, hogy jobbá tegyük világunkat

António Guterres ENSZ-főtitkár felhívást intézett kedden a világ vezetőihez, hogy a koronavírus-járvány miatt sürgető együttműködés keretében további globális fenyegetésekkel is szálljanak szembe, mint például a klímaváltozás.

Az ENSZ-főtitkár a Petersbergi Klímadialógus című kétnapos tanácskozás keretében szólalt fel videón keresztül. Guterres szerint a járvány rávilágított, hogy mennyire ki vannak szolgáltatva társadalmaink és gazdaságaink az ilyen jellegű sokkhatásoknak.

Mint fogalmazott, az egyedüli válasz ebben a helyzetben a bátor, jövőképpel rendelkező és együttműködő vezetés. „Ugyanilyen vezetésre van szükség a klímaváltozás egzisztenciális fenyegetése esetében is” – hangoztatta Guterres, megjegyezve, hogy az utóbbi évtized volt a legmelegebb a meteorológiai feljegyzések kezdete óta. Hozzátette, 

jelentős ára lesz, ha nem cselekszünk a klímaváltozás feltartóztatása ügyében, ugyanakkor – mint fogalmazott – „a technológia a mi oldalunkon áll”.

Arra is figyelmeztetett, hogy a járványhoz hasonlóan a klímaváltozással sem képes egy ország egyedül megbirkózni. „A koronavírushoz hasonlóan az üvegházhatású gázok sem ismernek határokat.”  „Az elszigetelődés csapda. Egy ország sem képes boldogulni egyedül” – hangsúlyozta az ENSZ-főtitkár. Egyben rávilágított, hogy a 20 legnagyobb fejlett és fejlődő ország együttesen a károsanyag-kibocsátások több mint 80 százalékáért felelős.

Forrás: United Nations/youtube.com

Hangsúlyozta: a 2015-ös párizsi klímavédelmi egyezményt az Egyesült Államok és Kína részvétele tette lehetővé. „A nagy kibocsátók hozzájárulása nélkül minden erőfeszítésünk hiábavaló” – utalt Guterres arra, hogy Donald Trump amerikai elnök kiléptette országát az egyezményből.

Angela Merkel német kancellár a fórumon felszólalva jelezte, hogy Németország hajlandó lenne támogatni az Európai Unió egy nagyratörőbb célkitűzését a károsanyag-kibocsátás mérséklésére, aminek keretében 1990-hez képest akár 55 százalékkal csökkentenék 2030-ig az uniós károsanyag-kibocsátást. A jelenlegi célkitűzés 40 százalékos csökkentést irányoz elő. Kijelentette, a jelen helyzetben fontos világossá tenni, „nem a klímavédelmen spórolunk, hanem fenntartható technológiákba eszközlünk befektetéseket”.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás a téli sportokat is veszélyesebbé teszi Az uniós klímavédelem sikere az egyes országokban dől el A svájci klímapolitikának is a bíróságon kell vizsgáznia Pszichológusok ingyenes online előadásokkal segítik a lelki egészség megőrzését a járvány idején Fantasztikus képek egy lápvidékről, ahol idomított kormoránok fogják a halakat (képgalériával)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam