2021. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A gazdasági válság nem oldja meg a klímaválságot

A koronavírussal járó gazdasági visszaesés hatására csökkent a kibocsátás, de a klímára az utóbbi fél-másfél évszázadban légkörbe juttatott szén-dioxid gyakorol hatást. Ezért a klímavédelmi intézkedésekre változatlanul szükség van. A klíma- és természetvédelmi akcióterv programjaival a jelen helyzetben is terv szerint halad a kormány.

Kőrösi Csaba, a Környezeti Fenntarthatósági Igazgatóság igazgatója az M1 Kék bolygó című műsorában elmondta, „az kétségtelen, hogy a koronavírus-válság által kiváltott gazdasági összehúzódás következtében a világon csökkent az üvegházhatású gázok kibocsátása” – idézi a Hirado.hu.

A légkör összetételére nézve azonban nincs jelentős hatással a szén-dioxid-kibocsátás gazdasági megtorpanás miatt bekövetkező csökkenése, mert egy szén-dioxid molekula nagyjából ötven-százötven évig tartózkodik a légkörben.

Kőrösi Csaba hozzátette: a klímaváltozás problémájának megoldásához szükség lenne a gazdaság átstrukturálódására. Azonban rövid idő alatt ezt egyik ország sem tudja megvalósítani, így arra kell koncentrálnia minden kormánynak és minden társadalomnak, hogy életet, gazdaságot, piacot és társadalmi stabilitást mentsen.

Európai uniós cél, hogy a kontinens 2050-re klímasemlegessé váljon, Magyarországon az ennek érdekében születő intézkedéseket még az év elején megalkotott klíma- és természetvédelmi akcióterv rögzíti.

Kaderják Péter energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár nemrégiben azt nyilatkozta a sajtónak, hogy a klíma- és természetvédelmi akcióterv programjaival a terv szerint halad a kormány, még a koronavírus okozta gazdasági válság ellenére is.

„Az Innovációs és Technológiai Minisztérium zöld növekedési programja él” – mondta Kőrösi Csaba. Hozzátette, emellett a Magyar Nemzeti Bank is elindított egy komoly gazdaságélénkítő csomagot, és ezzel párhuzamosan zajlik a cégekkel, a civilekkel és a tudományos műhelyekkel a konzultáció. Ezenkívül az energiahatékonyság javítására ágazati, szakmai szervezetek készítenek programot. Ha ezt mind figyelembe vesszük, kijelenthetjük, Magyarország teljesíteni tudja a 2050-re kitűzött klímasemlegességi célt.

Neked ajánljuk
Mit mond el az öt legfontosabb mutató a klíma állapotáról? Szaúd-Arábia klímabarát okosvárossal csökkentené az olajfüggőségét A következmények kezelése sokkal borsosabb lenne, mint a klímavédelem A metánkibocsátás vizsgálatával támogatja a klímavédelmi erőfeszítéseket a SpaceX 8 autó villámtölthető egyszerre a MOL Plugee balatonlellei töltőin
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam