2021. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tragédia fenyeget a brazil esőerdő mélyén

Művészek, tudósok és hírességek nyílt levélben sürgetik a brazil kormányt: tegyen intézkedéseket annak érdekében, hogy az Amazonas elzárt területein, ősi körülmények között élő törzseket megóvják egy újabb, végezetes következményekkel fenyegető járványtól.

„Öt évszázaddal ezelőtt ezeket az etnikai csoportokat megtizedelték az európai gyarmatosítók által behurcolt betegségek... Most ez a Brazíliában gyors ütemben terjedő új fertőzés teljesen megsemmisítheti őket, hiszen hiányoznak az eszközeik a COVID–19 elleni védekezéshez”  – fogalmaz a nyílt levél, amelyet többek között Mario Vargas Llosa Nobel-díjas író, Aj Vej-vej képzőművész, valamint Meryl Streep és Paul McCartney is aláírt.

A kezdeményezés elindítója Sebastião Salgado fotós, aki négy évtizede foglalkozik az Amazonas különleges világának és lakóinak megörökítésével. Salgado a Guardiennek elmondta: napjainkban is mindegy 103 olyan őslakoscsoport él az esőerdőben, amellyel sohasem léptünk kapcsolatba, és amelyek az emberiség ősi korszakát testesítik meg.

A fotós szerint, amennyiben a brazil kormány semmit sem tesz a rezervátumok területére illegálisan behatoló erdőirtók és aranyvadászok ellen – akik könnyűszerrel lehetnek a betegség hordozói –, azzal egy potenciális népirtáshoz asszisztál.

Jair Bolsonaro brazil elnököt korábban is érte kritika azzal kapcsolatban, hogy nem biztosít kellő védelmet a rezervátumokban élők számára, sőt bátorítja azok megszállását.

Az őslakosok sorsával kapcsolatos aggodalmak azt követően lángoltak fel újra, hogy egy Yanomami törzsbe tartozó tinédzser halála megidézte az 1970-80-as évek súlyos kanyarójárványát, amely egyes falukban a lakosság felét elpusztította. A Yanomami rezervátum egy része ugyanis Amazonas államban található – ahogy a koronavírus által leginkább sújtott brazil város, Manaus is.

Yanomami anya gyermekével Fotó: Sam valadi/flickr.com
Neked ajánljuk
A fogyasztók is szerepet játszanak az őserdők pusztulásában Akár már néhány éven belül kezelhetetlenné válhat a klímakrízis Mennyit tesznek a fiatal felnőttek a környezetért? Vágj fel egy citromot, és tedd az ágyad mellé! A Kalicka Bistró ebéddel segít egy Covid-osztályt
Tovább a forrásra: theguardian.com
Vissza
Hírfolyam