2021. július 29., Flóra, Márta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mégis klímafordulatot hozhat a koronavírus-járvány?

A koronavírus-járvány miatti korlátozások mellékhatásaként a klímaváltozás fő felelősének tartott szén-dioxid globális kibocsátása drámai mértékben esett vissza. Ezt, az éghajlat szempontjából kedvező jelenséget az eddig megjelent prognózisok átmenetinek tartották. A Goldman Sachs elemzői szerint viszont elképzelhető, hogy a mostani visszaesés a csak jóval későbbre valószínűsített végleges fordulatot jelezheti.

A koronavírus-válság valószínűleg a valaha volt legnagyobb mértékű visszaesést idézheti elő az emberi eredetű szén-dioxid-kibocsátásban, amit alacsony karbonintenzitású gazdasági fellendülés követhet a Goldman Sachs szerint – írja a Portfolio.

Elmaradhat a visszapattanás?

Eddig az volt a jellemző, hogy ha egy-egy válság hatására az energiatermeléssel és -felhasználással kapcsolatos emisszió gyengült is, a krízist követően rendre visszapattant, vagyis ismét magasabb szintre állt be – emlékeztet a Goldman. Ez azzal együtt igaz, hogy a nagy válságok után a karbonintenzitás mindig javult az 1970-es évek óta, vagyis az egységnyi bruttó hazai termék előállítása során kibocsátott üvegházhatású gáz mennyisége rendre csökkent.

Az elemzők szerint azonban a mostani válság más lehet a korábbiaknál abból a szempontból is, hogy ezután már nem feltétlen fog a krízist megelőző szintre visszatérni a CO2-kibocsátás.

Amennyiben előrejelzésük helytálló, a világ már maga mögött hagyhatta az emissziós csúcsot, aminek a klímaváltozás elleni harc szempontjából is óriási jelentősége lehet.

Tenni is kell érte

Mértékadó előrejelzések szerint ahhoz, hogy az emberiség elkerülhesse a katasztrofális mértékű klímaváltozást, körülbelül az évszázad közepére karbonsemlegessé kell alakítania a gazdaságot, amely cél elérése érdekében nagyjából 2020-tól fokozatosan lejjebb és lejjebb kell szorítania az üvegházhatású gázok kibocsátását.

A Goldman ugyanakkor hangsúlyozza: további jelentős erőfeszítésekre van szükség annak érdekében, hogy a következőkben is biztosíthassuk a globális üvegházgáz-emisszió klímavédelmi céloknak megfelelő gyors ütemű csökkenését. A folyamat tartóssága elsősorban attól függ, hogy a kormányok világszerte milyen utat választanak a gazdaság fellendítésére.

Neked ajánljuk
Ürge-Vorsatz Diána szerint a Covid miatti leállás nem javított a klíma állapotán Fák ültetésével a városainkat is sokkal élhetőbbé tehetnénk Különleges baktériumok adhatnak lendületet a klímavédelmi erőfeszítéseknek A kanadai hőhullámok ismét bebizonyították, hogy egyre gyorsuló felmelegedéssel kell számolnunk Kirívó a szárazság: szörnyű homokvihar falta fel az ősi kínai várost a Góbi sivatag szélén
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam