2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Több száz erdőtűz tombolt Oroszországban, szigorúbb fellépést sürgetnek a felelősök ellen

Oroszországban április 27. és május 3. között 134 843 hektár területen 717 erdőtüzet oltottak el – közölte honlapján hétfőn a légi oltásért felelős szövetségi szolgálat, az Avialeszoohrana.

Az ország 85 régiójából az elmúlt héten 38-ban kellett felvenni a küzdelmet a lángokkal. 206 tűzesetet az emberi tényező okozott, egyebek között a száraz fű égetése terjedt át az erdőkre. Négy tűz villámcsapás miatt keletkezett – számolt be az MTI alapján az Origo.

Hétfőn 10 régióban 52 361 hektáron 41 erdőtűz égett, egyebek között a Bajkálon túli területen, a Tuvai, a Hakasz, a Burját és az Altaj köztársaságban, a Habarovszki területen, Amur és Uljanovszk megyében, valamint a zsidó autonóm régióban.

Az erdőtüzek miatt eddig négy régióban vezettek be teljes vagy részleges rendkívüli állapotot, 56 régióban különleges tűzvédelmi készültség van érvényben.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a múlt hétfői egyik katasztrófavédelmi tanácskozáson támogatásáról biztosította azt a javaslatot, hogy szigorítsák meg a büntetést azok esetében, akik gyújtogatással próbálják meg elleplezni a tiltott fakitermelést.

Jevgenyij Zinyicsev, a rendkívüli helyzetek minisztere kritikusnak nevezte a Szibériában és az orosz Távol-Keleten kialakult helyzetet. Kifogásolta, hogy Oroszországban az elmúlt két év alatt rendkívüli nagy kárt okozó tűzesetek miatt csak 19 személyt vontak felelősségre és bírságoltak meg. Felhívta a figyelmet arra, hogy Németországban például egy évig terjedő szabadságvesztés szabható ki tiltott tűzrakásért.

Forrás: RT/youtube.com
Neked ajánljuk
Árvizek, erdőtüzek és kánikulai hőhullámok sújtják az Egyesült Államokat Magyar tűzszerészek is segítik a csernobili erőmű környékének akna- és lőszermentesítését Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam