2021. január 20., Fábián, Sebestyén
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Min kéne változtatnunk, hogy hosszú távon, érdemben csökkenjen a kibocsátásunk?

A járványügyi intézkedések nyomán világszerte jelentősen visszaszorult a közlekedés, ugyanakkor az üvegházhatású gázok kibocsátása a látványos csökkenés mellett is jelentős maradt. Mi a magyarázat?

A Nemzetközi Energia Ügynökség adatai alapján a közlekedés világszerte a szén-dioxid-kibocsátás 20 százalékáért felelős. A fennmaradó mennyiség jelentős része az elektromos energia megtermeléséhez és a fűtéshez kapcsolódó tevékenységekkel kerül a légkörbe – emeli ki a Hvg.hu.

A járvány hatására sokan szorultak otthonukba, ami hozzájárul a kibocsátás mintegy 40 százalékáért felelős fűtés és áramhasználat további növekedéséhez.

Világszerte a legtöbb ember még mindig fával, szénnel és földgázzal fűti az otthonát és főzi meg az ételét, és a legtöbb helyen az elektromosság sem zöld.

„Bár történt egy váltás most az irodák irányából az otthonok felé, de attól még kell az energia, és ezt javarészt fosszilis tüzelőanyagok biztosítják” – hangsúlyozza Gavin Schmidt klímakutató, a NASA egyik igazgatója.

A szakember szerint ezért a klímavédelemben fontos lenne, hogy az egyéni közlekedési szokások mellett a jelentősebb szereppel bíró, strukturális dolgokra is nagyobb figyelem jusson. Ilyen például a gyártás, az építőipar és más ipari tevékenységek – különösen az acél- és az alumíniumgyártás –, amelyek a kibocsátás körülbelül 20 százalékáért felelősek, és a világjárvány kitörésével sem álltak le. Ahogy a földgázkitermelés és az élőállat-tenyésztés is változatlanul engedi a metánt a légkörbe.

A kaliforniai egyetem oceanográfiai intézetének professzora, Veerabhadran Ramanathan szerint ráadásul a levegő viszonylagos kitisztulása sem minden szempontból könnyíti meg az alkalmazkodásunkat: a napsugarak egy része ugyanis, amelyet eddig a levegőben lévő szennyeződések vertek vissza, most akadálytalanul érheti el a földfelszínt.

Neked ajánljuk
Mit mond el az öt legfontosabb mutató a klíma állapotáról? Szaúd-Arábia klímabarát okosvárossal csökkentené az olajfüggőségét A következmények kezelése sokkal borsosabb lenne, mint a klímavédelem Vízkrízis Isztambulban: 40 napon belül kritikussá válhat a helyzet A karbonsemlegesség hatékony eszköz a klímakatasztrófa kezelésére
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam