2021. január 24., Timót
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A karantén olykor meglepő módon rendezi át a légköri viszonyokat

Csökkent a közlekedés okozta légszennyezettség a koronavírus-járvány miatt Nagy-Britannia legtöbb részén, ám az egészségre ártalmas ózon szintje megemelkedett – állapították meg a Manchester Egyetem tudósai egy szerdán publikált tanulmányban.

A manchesteri kutatás szerint Nagy-Britannia-szerte csökkent a nitrogén-oxidok (nitrogén-monoxid és -dioxid) mennyisége március közepétől és áprilisban, amikor országszerte életbe léptek az otthoni karanténra vonatkozó rendelkezések. A csökkenés mértéke a 20 százalékostól a 80 százalékosig terjedt.

Manchester belvárosában például 70 százalékkal kevesebb nitrogén-dioxidot (NO2) mértek a levegőben. A tanulmány szerint a csökkenés a járvány miatt mérséklődő közúti forgalomnak tulajdonítható. Hugh Coe professzor, a kutatócsoport tagja azonban rámutatott: miközben a brit városok levegőjében kisebb lett a nitrogén-dioxid koncentrációja, az ózonszint emelkedett.

A kutatók úgy vélik, a nitrogén-oxidok ilyen alacsony szintje mellett a nyári hónapokban megemelkedhet az ózont is tartalmazó fotokémiai szmog termelődése a városokban.

„Ez azért lényeges megállapítás, mivel miközben az ózon rendkívül fontos a magasabb légköri rétegekben a káros ultraibolya-sugárzás megszűrésében, a talajhoz közel veszélyesen szennyezi a levegőt. A természetesnél nagyobb szintű ózontartalom a felszín közelében káros az emberi egészségre, de a növényekre és más élőlényekre is, mivel az ózon sok szerves molekulát elpusztít vagy megváltoztat” – írták a kutatók.

Szinte néptelen a londoni Trafalgar tér a koronavírus-járvány idején
Fotó: MTI/EPA/Andy Rain

Miközben a nitrogén-dioxid-szint csökkenését kimutatták, a légkört szennyező szálló por mennyisége a kutatók szerint nem esett vissza. Mint magyarázták: a 2,5 mikronnál kisebb részecskéket tartalmazó szálló port főleg a járművek termelik, de otthoni fatüzeléssel, ipari és mezőgazdasági tevékenységgel is keletkezik, így ebben a tekintetben nem lehet számolni jelentős csökkenéssel.

Neked ajánljuk
A szokásosnál jóval melegebb volt a tavalyi év Magyarországon A Greenpeace elvesztette a norvég kormány elleni pert a sarkvidéki olajfeltárások ügyében A koronavírus-válság bebizonyította: a fenntartható vállalati működés nem múló divathullám Új, ingyenes platform segíti a természettudományos tárgyak oktatását Közel 41 000 ételcsomag kerülhetett szétosztásra
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam