2021. január 25., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Sikeres volt a tavalyi év az európai klíma-erőfeszítések terén

Jelentősen csökkent 2019-ben az unió kibocsátáskereskedelmi rendszerének (EU ETS) hatálya alá tartozó ipar és energiaművek üvegházhatásúgáz-kibocsátása, ennek hatására az EU-ban a kibocsátás 8,7 százalékkal csökkent tavaly – közölte az Európai Bizottság kedden.

A kibocsátáskereskedelmi rendszer adatai szerint a megújuló energiaforrásokra történő áttérés az energiaágazat esetében 15 százalékos, az iparnál 2 százalékos csökkenését eredményezett tavaly. Ugyanakkor a légi közlekedésben 1 százalékos emelkedést regisztráltak.

Az EU ETS-t 2005-ben hozták létre az üvegházhatásúgáz-kibocsátás költséghatékony és gazdasági szempontból eredményes csökkentésének ösztönzése érdekében.

A rendszer korlátozza az energiaigényes iparágak, az erőművek és a légitársaságok által kibocsátható üvegházhatású gázok mennyiségét.

A klímaváltozás elleni fellépés részeként az uniós tagállamok vezetői már 2014-ben elkötelezték magukat amellett, hogy az EU területén 2030-ra 40 százalékkal csökkentik a károsanyag-kibocsátást az 1990-es adatokhoz képest.

Neked ajánljuk
Mit mond el az öt legfontosabb mutató a klíma állapotáról? Szaúd-Arábia klímabarát okosvárossal csökkentené az olajfüggőségét Törvény kötelezheti klímavédelemre a svájci cégeket Fákkal ünnepli a gólyákat a Soproni Egyetem A lebomlónak titulált zacskók sok kutyatartót megtéveszthetnek
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam