2021. május 7., Gizella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A koronavírus újraírja a zöldmegállapodás menetrendjét

A koronavírus-járvány miatt az Európai Bizottságnak át kell rendeznie az európai zöldmegállapodás prioritásait, előrehozva az épületfelújítási programot és más munkahely-teremtő kezdeményezéseket, illetve az eredetileg tervezettnél több közpénzt kell majd fordítani a zöld átállásra – közölte Diederik Samsom fenntartható gazdasági modellért felelős bizottsági ügyvezető alelnök.

Az Európai Bizottságnak meggyőződése, hogy az éghajlatváltozás elleni fellépés katalizátora lehet Európában a példátlanul súlyos gazdasági válságból való kilábalásnak, amiben nagy szerep jut majd az európai zöldmegállapodásnak. Azonban a koronavírus-járvány által okozott gazdasági károk miatt valószínűleg újra kell gondolni a paramétereit – ismertette Diederik Samsom megállapításait a Bruxinfo.

Frans Timmermans kabinetfőnöke az Európai Politikai Központ (EPC) által rendezett videóbeszélgetésen emlékeztetett rá, hogy a decemberben bemutatott európai zöldmegállapodás eleve egy új növekedési modellre lett felfűzve, és nem pusztán környezetvédelmi ambíciókat követett. Samsom úgy látja, hogy

a politikai akarat a zöldmegállapodás végrehajtásához továbbra is adott, de több időre, valamint több pénzre lesz szükség a projekt megvalósításához. 

A bizottságnak először is újra kell gondolnia a zöldmegállapodásban előirányzott intézkedések sorrendjét, előrehozva azokat az elemeket, amelyek nagy számú új munkahelyet képesek teremteni. Így a bizottság az eredeti célt megduplázva 200 millió épület ipari méretekben történő szigetelését javasolta, ami jelentős számú munkahelyet teremthet, és csökkentheti a háztartások rezsiköltségeit. 

Egy másik terület, ahol a bizottság szerint rá kellene lépni a gázpedálra, az energiarendszerek átalakítása és azon belül is a hidrogén-előállítás, -szállítás és felhasználás előmozdítása. A közlekedési projektek megvalósítása is előrejöhet, az európai autóipar talpra állításával foglalkozó tervvel kombinálva. De – ahogy más ágazatokban is – a bizottság ebben az esetben is a jövő technológiáiba való beruházások felgyorsítását fogja javasolni, mint amilyen az elektromos buszok és az elektromos töltőállomások gyorsított ütemű üzembe helyezése, illetve kiépítése. 

Neked ajánljuk
A klímabarát életmód elterjesztését célozná az új francia klímatörvény Vlagyimir Putyin is részt vesz a klímacsúcson Az EU kiterjeszti szén-dioxid-kibocsátás-kereskedelmi rendszerét Szezonális térkép – A helyi zöldség és gyümölcs egészségesebb Egy egész város fogott össze a tiszakécskei családért
Tovább a forrásra: bruxinfo.hu
Vissza
Hírfolyam