2022. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

„Árnyékstratégia” készült a fenntartható textiliparért

Szociális és környezetvédelmi civil szervezetek széles koalíciója alkotta meg azt a dokumentumot, amely a textilszektor szociális, környezeti és kormányzati hatásait vizsgálja meg, megelőzve ezzel a 2021-re várható átfogó EU-s Textilstratégiát.

„Szeretnénk felhívni az EU figyelmét, hogy támogassa egy erős, körforgásos textil-, ruha-, bőr- és cipőipar fejlesztését, ami tiszteletben tartja az emberi jogokat, megfelelő munkahelyeket teremt, és ragaszkodik a magas környezetvédelmi és felelősségteljes kormányzati szabványokhoz a teljes értékláncon, az EU-n belül és azon túl is” – idézi a HumuszCivil Társadalom Európai Stratégiája a Fenntartható Textíliákért, Ruha-, Bőr- és Cipőviseletért címre keresztelt dokumentum célját.

A civil szervezetek ajánlásai a fenntartható textiliparral kapcsolatos nehézségek széles körét járják körbe.

Kitérnek az átláthatóság, a terméktervezés, a hulladék, az igazságtalan kereskedelmi gyakorlatok, a nemzetközi kereskedelem kérdéseire, a gyártó országok támogatására és alternatív üzleti modellekre is.

A dokumentum megfogalmazói – nem fontossági sorrendben – egyebek mellett a következő problémákat és szükséges intézkedéseket azonosították:

  • A gyártó országokban kormányzati reformokra és jobb bűnüldözésre van szükség. Az EU piaci erejét a fenntartható textilgyártás ösztönzésére kell fordítani.
  • EU-s szabályozásra van szükség a körforgásos dizájn és anyaghatékonyság ösztönzése érdekében (tartósság, javíthatóság, újrahasználhatóság, újrahasznosíthatóság és újrahasznosított alapanyagok) és azért, hogy a káros kemikáliák használatát meg lehessen előzni és nyomon lehessen követni.
  • A nagy márkák beszerzési gyakorlatai a munkaerő kizsákmányolására és környezeti pusztításra ösztönözhetik a beszállítóikat. Ezért szükséges a gyengébbik szerződő fél védelme az igazságtalan kereskedelmi gyakorlatokkal szemben.
  • Az EU támogassa az erős, hihető és összehasonlítható jelentések elkészítését olyan gyakorlati eszközök népszerűsítésével, amelyek elősegítik az átláthatóságot a textiliparban, például egy elektronikus termékútlevéllel.
  • A körforgásos üzleti modelleket, a textilek újrahasználatát a társadalmi vállalkozások, az újrahasználatot előmozdító kezdeményezések, a textiladományok és a second-hand piacok támogatásán keresztül kell előmozdítani.

A részletes magyar nyelvű összefoglaló a Humusz, az angol nyelvű eredeti dokumentum pedig a Fair Trade Advocacy Office oldalán érhető el.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: humusz.hu
Vissza
Hírfolyam