2020. november 25., Katalin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Növekszik az életveszélyesen forró és párás napok száma

Amerikai környezetkutatók és klimatológusok az elmúlt négy évtized mérési adatsorait elemezve jutottak arra, hogy a párás hőség már nem korlátozódik a trópusi és szubtrópusi területekre.1979 és 2017 között megduplázódott az extrém magas páratartalmú és hőmérsékletű napok száma a Földön. 

Az előrejelzések szerint az ilyen forró napok a globális felmelegedés hatására egyre sűrűbben fordulnak elő a jövőben – írja a Science Advances folyóiratban megjelent tanulmány alapján a Qubit.

A nedves hőmérséklet (wet bulb tempereture, WBT vagy TW) nevű mutató az adott hőfok mellett jellemző páratartalmat is figyelembe veszi. Minél magasabb a relatív páratartalom, annál kisebb hatásfokkal, illetve lassabban párolog el a bőrön át leadott nedvesség (izzadság). Viszont az emberi szervezet csak ennek a párologtatásnak a segítségével képes szabályozni a hőháztartását.

Ha a természetes hűtési mechanizmus lelassulva játszódik le, az hőségstresszhez vezethet, a túlmelegedés vagy hőguta pedig súlyos egészségi következményekkel járhat Fotó: pixabay.com

Az amerikai kutatók tanulmánya szerint a bioklimatológiában határértéknek vett 35 Celsius-fok körüli vagy a fölötti nedves hőmérsékletű napok száma globális növekedést mutat.

Márpedig ilyen kültéri körülmények között az emberek már rövidebb távon sem tudnak egészségkárosodás nélkül létezni. Érdekes, hogy a 45-50 fokos, de száraz sivatagi klíma korántsem viseli meg ennyire az emberi szervezetet.

Neked ajánljuk
Újabb tanulmány mutat rá a katasztrófák és a klímaváltozás kapcsolatára Putyin: csökkenjen az 1990-es szint alá az üvegházhatású gázok kibocsátása Oroszországban A vándorló fajok „gyorsan élnek és fiatalon halnak” Óriási árvíz tombol Dél-Olaszországban Decemberben piacra dobhatják a világ egyik legolcsóbb villanyautóját
Tovább a forrásra: qubit.hu
Vissza
Hírfolyam