2021. április 14., Tibor
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A faültetés mellett az üvegházhatású gázok kibocsátását is vissza kell fogni

Kétségkívül rengeteg haszna van a faültetésnek, egy új kutatás azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy önmagában nem elég a klímaváltozás megállítására.

A Kaliforniai Egyetem (Santa Cruz) és a São Paulói Egyetem (Brazília) kutatóinak közös vizsgálata arra figyelmeztet, hogy a klímaváltozás hatásainak ellensúlyozására egyre több helyen alkalmazott nagyszabású faültetés csak egy kis szeletét orvosolja a problémáknak – számolt be a National Geographic.

A faültetésnek elképesztően sokféle haszna van: javítja a terület vízháztartását és talajvédelmét, hozzájárul a biodiverzitás fenntartásához, fokozza a szénmegkötést, lakott területeken árnyékot biztosít... A Science tudományos folyóiratban közzétett kutatás készítői ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy az előnyök érvényesüléséhez nagy körültekintésre és hosszú távú fenntartási kötelezettségre is szükség van.

A klímavédelem fontos eleme, de nem tudható le ennyivel Fotó: pixnio.com

A szakeberek szerint sokkal hatékonyabb és olcsóbb a már meglévő erdőket, azok érintetlenségét és sokszínűségét megtartani, mint új erdőket telepíteni. Emellett fontos, hogy a faültetésre csak a környezeti problémák megoldásainak egyik elemeként tekintsük, ugyanis

a fákkal csak a kibocsátott szén-dioxidnak egy kis részét tudjuk megkötni, ezért további csökkentésre is szükség van.

További szempont, hogy egyensúlyban kell tartani az ökológiai és a társadalmi célokat. Figyelembe kell venni a földhasználatra vonatkozó eltérő igényeket, a sikerhez pedig tervezni, koordinálni, folyamatosan monitorozni kell, és természetesen meg kell oldani az erdősítés kapcsán felmerülő konfliktusokat is.

„A fák csak kis részt képviselnek abban a nagy stratégiában, amellyel a klímaváltozást meg tudjuk állítani. Sokkal jobban tennénk, ha elsősorban az üvegházgáz-kibocsátásunkat fognánk vissza” – fogalmazott Karen Holl erdészeti ökológus, a Kaliforniai Egyetem professzora.

Neked ajánljuk
Rekordmagas értéket ért el a légkör szén-dioxid-koncentrációja Mi közük az élhető városoknak a szivacshoz? Rengeteg tengerfenéki állattal van tele a leszakadt jéghegy környezete (képgalériával) Mentális pandémia veszélyére figyelmeztetnek – Beszélgessünk egymással! Utolsó európai menedékükön orvhalászat veszélyezteti a Duna tokhalfajait
Tovább a forrásra: ng.hu
Vissza
Hírfolyam