2020. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Négy évtizede először csökkent a szén-dioxid-kibocsátás Indiában

Egy friss tanulmány alapján a változás csak részben köthető a járvány miatt elrendelt korlátozásokhoz.

A klímavédelemmel foglalkozó Carbon Brief brit weboldal elemzése szerint az alacsonyabb villamosenergia-felhasználás és a megújuló energiaforrások támasztotta verseny már hónapokkal azelőtt gyengítette a fosszilis tüzelőanyagok iránti igényt, hogy a járvány elérte Indiát.

A drasztikus emissziócsökkenés azonban a március második felében életbe lépett járványügyi korlátozások nyomán kezdődött.

India szén-dioxid-kibocsátása becslések szerint 15 százalékkal esett vissza márciusban, és áprilisban valószínűleg 30 százalékkal tovább süllyedt. A korlátozások nyomán országszerte csökkent a légszennyezettség. Indiai és kínai egyetemek kutatóinak tanulmánya szerint évente 650 ezerrel kevesebben halnának meg Indiában, ha sikerülne tisztán tartani a levegőt.

A helyi médiában megjelent felvételek tanúsága szerint az elmúlt hetekben az ország folyói, köztük a Jamuna és a Gangesz is sokkal tisztábbak lettek.

Mumbai látképe még a szmog korszakából Fotó: shutterstock.com
Neked ajánljuk
Min kéne változtatnunk, hogy hosszú távon, érdemben csökkenjen a kibocsátásunk? A karantén olykor meglepő módon rendezi át a légköri viszonyokat A faültetés önmagában kevés – az erdőket kell helyreállítanunk Íme egy pénzügyi szolgáltató a környezettudatos költésre „aspirálóknak” Franciaország sem sajnálja a pénzt a villanyautózás ösztönzésére
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam