2021. május 19., Ivó, Milán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az éghajlatváltozás okozta kihívások kezeléséhez sürgős irányváltásra van szükség

Európa nem fogja teljesíteni 2030-ra kitűzött céljait, ha a következő tíz évben nem lép azért, hogy kezelje a biológiai sokféleség csökkenését, az éghajlatváltozás növekvő hatásait és a természeti erőforrások túlzott felhasználását – figyelmeztet az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) legfrissebb jelentése.

Az „Európa környezete – helyzetkép és kilátások 2020-ban” című jelentés szerint Európa korábban nem látott mértékű és sürgősségű környezeti kihívásokkal szembesül. Ugyanakkor reményre ad okot, hogy a közvélemény egyre inkább tisztában van a fenntartható jövőre való áttérés szükségességével.

Az eddig készült legátfogóbb európai környezetfelmérés határozott pillanatképet ad arról, hol tart Európa a fenntartható, alacsony szén-dioxid-kibocsátású jövőre való áttéréssel kapcsolatos közép- és hosszú távú céljai megvalósításában.

Tétova lépések

A biológiai sokféleség ügye és a természet védelme és megőrzése továbbra is olyan területnek számít, ahol nehezen megy az előrelépés. A 2020-ra kitűzött 13 konkrét szakpolitikai célból valószínűleg mindössze kettő teljesül majd: a védett tengeri területek és a védett szárazföldi területek kijelölése.

Ugyanakkor a felmérés alapján a fokozatos változások bizonyos területeken eredményekkel jártak. Az elmúlt két évtizedben komoly előrelépést értünk el az erőforrás-hatékonyság és a körforgásos gazdaság terén, illetve az éghajlatváltozás mérséklésével és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésével kapcsolatban is jelentős előrelépés történt. 

Előretekintve azonban megállapítható, hogy az előrehaladás jelenlegi mértéke messze nem lesz elegendő a 2030-ra és a 2050-re kitűzött éghajlat- és energiapolitikai célok teljesítéséhez.

ideje Sebességet váltani

Már rendelkezünk azokkal az ismeretekkel, technológiákkal és eszközökkel, amelyek ahhoz szükségesek, hogy fenntarthatóvá tegyük a legfontosabb termelési és fogyasztási rendszereinket.

Európának rá kell kapcsolnia, bizonyos kihívásokat másként kell kezelnie, példát kell mutatnia és újra kell gondolnia a beruházásokat.

A jelentés szorgalmazza, hogy az európai országok, vezetők és politikai döntéshozók ragadják meg a lehetőséget, és a következő évtizedben radikálisan fokozzák és gyorsítsák fel azokat az intézkedéseket, amelyekkel Európa teljesítheti a visszafordíthatatlan változások és károk elkerüléséhez szükséges közép- és hosszú távú környezetpolitikai céljait. 

Neked ajánljuk
Az Európai Bizottság célul tűzte ki a levegő, a víz és a talaj szennyezőanyag-mentességét A klímabarát életmód elterjesztését célozná az új francia klímatörvény Az EU kiterjeszti szén-dioxid-kibocsátás-kereskedelmi rendszerét Az emberiség nagy céljai egymást támogatva is teljesülhetnek Szabadtéri és online kiállításon is megcsodálhatjuk Máté Bence alkotásait
Tovább a forrásra: europa.eu
Vissza
Hírfolyam