2021. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Budapest a második legjobban melegedő főváros Európában

Az európai fővárosok között Riga után Budapesten nőtt a legnagyobb mértékben az átlaghőmérséklet az elmúlt 50 évben. 

Az Európai Unió Copernicus programjának adatai azt mutatják, hogy a vizsgált 35 ország mindegyikében a nagyvárosok és környékük azok a területek, ahol leginkább növekedett a hőmérséklet, ami a legmarkánsabban Közép- és Kelet-Európában mutatkozik meg – íja az Európai Adatújságírói Hálózat (EDJNet) csütörtökön nyilvánosságra hozott közleménye alapján a Qubit.

Több mint százezer európai település 50 évnyi adatai azt mutatják, hogy szinte mindenütt felmelegedés mérhető, átlagosan több mint 2 fokos.  

A települések egyharmadánál a hatvanas évek óta több mint 2 Celsius-fokot nőtt az átlaghőmérséklet, de egyes területeken az 5 Celsius-fokot is eléri a különbség. 

Október végi séta a nyáriasan meleg őszi napsütésben. Budapesten az elmúlt 50 évben 4 fokkal nőtt az átlaghőmérséklet Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Az EDJNet közleménye szerint az egész Kárpát-medence hőmérséklete gyorsabban növekszik, mint az európai átlag, és a terület növekvő mértékben kitett a szárazságnak és a hőhullámoknak. Budapesten emellett jelentősen fokozza a problémát a közlekedés kibocsátása, illetve az ingatlanok hűtő-fűtő rendszerei miatt kialakult hőszigetek jelensége.

Neked ajánljuk
Mit mond el az öt legfontosabb mutató a klíma állapotáról? Szaúd-Arábia klímabarát okosvárossal csökkentené az olajfüggőségét Törvény kötelezheti klímavédelemre a svájci cégeket Vágj fel egy citromot, és tedd az ágyad mellé! Akár már néhány éven belül kezelhetetlenné válhat a klímakrízis
Tovább a forrásra: qubit.hu
Vissza
Hírfolyam