2021. május 17., Paszkál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Lengyel vezetéssel folytatódik a Kárpátok klímavédelme

A Tisza vízgyűjtő területeit is érintő közös projektek megvalósításával válaszolnak a klímaváltozás természeti kihívásaira a Kárpátok térségének államai.

Hazánk három évvel ezelőtt vette át a Kárpátok védelméről és fenntartható fejlesztéséről szóló keretegyezmény elnökségi feladatait. Az elmúlt időszak egyik nagy eredménye, hogy az egyezmény kiegészült az éghajlatváltozás természeti hatásaival. Magyarország hamarosan Lengyelországnak adja át a stafétabotot – írja az Agrárminisztérium közleménye.

A magyar elnökség végéhez közeledve fontos a következő időszak irányainak kijelölése és a klímakérdésekkel foglalkozó munkacsoport megerősítése – hangsúlyozta az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az egyezmény munkacsoportjának pénteki online ülésén. Belánszky-Demkó Zsolt arra biztatja a leendő lengyel elnökséget, hogy folytassa tovább a megkezdett munkát.

A nemzetközi munkacsoport alkalmat ad az olyan nagy jelentőségű feladatok véghezvitelére, mint például a Tisza vízgyűjtő területeinek éghajlatváltozásával kapcsolatos projekt továbbfejlesztése, illetve a Kárpátok éghajlatváltozásáról szóló hatástanulmányok elkészítése.

Demkó Zsolt hangsúlyozta: a turizmus fejlesztésekor fontos szempont az éghajlatváltozás fokozott figyelembevétele.

A Kárpátok hét államát tömörítő nemzetközi egyezmény szerepe meghatározó. Csehországnak, Lengyelországnak, Magyarországnak, Romániának, Szerbiának, Szlovákiának és Ukrajnának ugyanis közösen kell szembenézniük a környezeti, természeti kihívásokkal.

A Kárpátok előtt kanyargó Tisza Fotó: shutterstock.com
Neked ajánljuk
Az ENSZ-főtitkár több határozott lépést követelt a világ vezetőitől Zöld Tusa: mit tesz a klímaváltozás ellen Magyarország? Egyre többet kóstál a légkörbe pumpált szén-dioxid Ember egy kutyáért, emberek egymásért (videó) Megérkezett a Tesla Magyarországra
Tovább a forrásra: kormany.hu
Vissza
Hírfolyam