2021. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A felmelegedés ritkábbá, de erőteljesebbé teheti a hurrikánokat

Az elmúlt 40 évben az aeroszolszennyezés csökkenése és a vulkánkitörések játszották a legnagyobb szerepet a hurrikánok számának alakulásában – mondta el egy új kutatás kapcsán Murakami Hiroyuki, az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) klímakutatója.

A vulkáni tevékenység és az aeroszolszennyezés is növelheti a hurrikánok kialakulásának gyakoriságát az Atlanti-óceán térségében egy új kutatás szerint, amely a klímaváltozás és a hurrikánképződés közötti összetett kapcsolatot igyekezett feltárni.

A klímaváltozás szintén szerepet játszott ebben, de előbbi két tényező jóval nagyobb hatást gyakorolt a hurrikánokra a klímakutató szerint. Phill Klotzbach, a Coloradói Állami Egyetem kutatója hangsúlyozta,

jelenleg nincs olyan esemény, amelynek hátterében százszázalékosan természetes okok állnak, és nincs olyan sem, amelynek oka százszázalékosan a klímaváltozás.

Egy füst alatt

Az Atlanti-óceán térségében az aeroszolszennyezettség alacsonyabb szintje jelentősen befolyásolta a trópusi ciklonok gyakoriságát. A légszennyezettség okozta felhők leárnyékolják az óceánt, alacsonyan tartják a hőmérsékletét, így a hurrikánok nehezebben erősödnek fel.

Az aeroszol egy légnemű közegből és a benne szétoszlatott, apró, szilárd részecskékből vagy folyadékcseppekből áll. Természetes úton is keletkezhet, például amikor por vagy homok kerül a levegőbe, vagy emberi tevékenység hatására, ilyen például az elégett üzemanyag okozta sűrű füst Fotó: shutterstock.com

Ha kevesebb a részecske a levegőben, a napfény felmelegíti az óceánt, az pedig kedvez az erős viharoknak. A melegedést fokozzák az üvegházhatású gázok is, amelyek csapdába ejtik a légkör hőjét. A kutatók ugyanakkor arra jutottak, hogy a klímaváltozás összességében nem változtatta meg a viharok mennyiségét.

Azonban ha a bolygó tovább melegszik, az valószínűleg csökkentheti a hurrikánok számát – viszont a kialakuló trópusi ciklonok nagyobb valószínűséggel lesznek igazán erőteljesek.

A klímaváltozásnak a ciklonok formálására kifejtett hatása továbbra is bonyolult, és nem teljesen tisztázott. Bizonyos összefüggések egyszerűek, mint például hogy a melegebb óceánok erősebb viharokat szülnek.  De ha az óceánok feletti levegő melegszik, az tulajdonképpen stabilabbá teszi a légkört, és megnehezíti a ciklonok kialakulását. Ezért jutott a NOAA arra a következtetésre, hogy az évszázad végére a világ trópusi ciklonjainak száma évi 86-ról 69-re eshet vissza.

Neked ajánljuk
A szokásosnál jóval melegebb volt a tavalyi év Magyarországon A modern ember a történelemben elsőként jelent magára is fenyegetést A Greenpeace elvesztette a norvég kormány elleni pert a sarkvidéki olajfeltárások ügyében A klímaváltozás okozhatta egy ősi mangroveerdő eltűnését Dánia mutatja az utat a klímabarát élelmiszer-választáshoz
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam