2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A legégetőbb kérdésre keresi a választ a Klímapolitikai Intézet

A klímaváltozás hatásainak mérséklése, valamint az alkalmazkodás azonnali intézkedéseket kíván, ezért a Mathias Corvinus Collegium és a Századvég Alapítvány együttműködésével Klímapolitikai Intézet jött létre, amelynek legfőbb célja, hogy a döntéshozóknak fogódzót nyújtson, valamint hogy a klímaváltozással kapcsolatos hiteles információkat eljuttassa a társadalomhoz.

A Klímapolitikai Intézet mint új szakmai műhely egyik fontos célja, hogy otthont adjon a konzervatív zöldgondolkodásnak. A nevében szereplő klímapolitika kifejezés azt jelzi, hogy a 21. században a klímaváltozás kérdése olyan önálló szakpolitikává válik, amely számos, korábban különállóan kezelt területet „kénytelen” integrálni – mondta el Kerekes György környezetvédelmi szakjogász, az intézet szakmai igazgatója a Magyar Nemzetnek.

Az intézet kezdetben öt fő területre koncentrál.

Elsősorban az energetika lesz fókuszban, hiszen a szén-dioxid-kibocsátástól kezdve egészen a megújuló energiaforrásokig számos kiemelten fontos kérdéskört érint.

A második kiemelt terület az agrárium; Magyarországon ez a szektor van leginkább veszélyben, ezzel együtt talán itt adódik a legtöbb lehetőség is a helyi cselekvésre és az alkalmazkodásra. Kiemelt figyelmet kap továbbá a természetvédelem ügye, mivel hazánkban szerencsére jócskán van még mit védeni – fogalmazott Kerekes György.

Ezután következik a hagyományos környezetvédelem, végül pedig az urbanisztika, az épített környezet védelme, amely a várostervezés és -üzemeltetés témáival foglalkozik majd.

Rekordalacsony vízállás a Tiszán 2019 nyarán Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Kerekes György bízik benne, hogy az intézet az egymással párhuzamosan működő területekről összegyűjtött információk szintetizálása révén komoly segítséget nyújthat a kormányzatnak. Hangsúlyozta: nem a természettudományos kutatók szerepét kívánják átvenni, sokkal inkább az általuk elért eredményeket fordítanák le a politika és a döntéshozók számára is érthető nyelvre.

A műhely ugyanakkor nemcsak a politika alakítóival igyekszik majd kommunikálni, hanem a klímaváltozás és -védelem iránt érdeklődő nagyközönséggel is.

Kiemelt céljuk a magyar társadalom klímaváltozással kapcsolatos ismereteinek bővítése, illetve az érdeklődés felkeltése és növelése hiteles információk által.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: magyarnemzet.hu
Vissza
Hírfolyam