2021. augusztus 2., Lehel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A legégetőbb kérdésre keresi a választ a Klímapolitikai Intézet

A klímaváltozás hatásainak mérséklése, valamint az alkalmazkodás azonnali intézkedéseket kíván, ezért a Mathias Corvinus Collegium és a Századvég Alapítvány együttműködésével Klímapolitikai Intézet jött létre, amelynek legfőbb célja, hogy a döntéshozóknak fogódzót nyújtson, valamint hogy a klímaváltozással kapcsolatos hiteles információkat eljuttassa a társadalomhoz.

A Klímapolitikai Intézet mint új szakmai műhely egyik fontos célja, hogy otthont adjon a konzervatív zöldgondolkodásnak. A nevében szereplő klímapolitika kifejezés azt jelzi, hogy a 21. században a klímaváltozás kérdése olyan önálló szakpolitikává válik, amely számos, korábban különállóan kezelt területet „kénytelen” integrálni – mondta el Kerekes György környezetvédelmi szakjogász, az intézet szakmai igazgatója a Magyar Nemzetnek.

Az intézet kezdetben öt fő területre koncentrál.

Elsősorban az energetika lesz fókuszban, hiszen a szén-dioxid-kibocsátástól kezdve egészen a megújuló energiaforrásokig számos kiemelten fontos kérdéskört érint.

A második kiemelt terület az agrárium; Magyarországon ez a szektor van leginkább veszélyben, ezzel együtt talán itt adódik a legtöbb lehetőség is a helyi cselekvésre és az alkalmazkodásra. Kiemelt figyelmet kap továbbá a természetvédelem ügye, mivel hazánkban szerencsére jócskán van még mit védeni – fogalmazott Kerekes György.

Ezután következik a hagyományos környezetvédelem, végül pedig az urbanisztika, az épített környezet védelme, amely a várostervezés és -üzemeltetés témáival foglalkozik majd.

Rekordalacsony vízállás a Tiszán 2019 nyarán Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Kerekes György bízik benne, hogy az intézet az egymással párhuzamosan működő területekről összegyűjtött információk szintetizálása révén komoly segítséget nyújthat a kormányzatnak. Hangsúlyozta: nem a természettudományos kutatók szerepét kívánják átvenni, sokkal inkább az általuk elért eredményeket fordítanák le a politika és a döntéshozók számára is érthető nyelvre.

A műhely ugyanakkor nemcsak a politika alakítóival igyekszik majd kommunikálni, hanem a klímaváltozás és -védelem iránt érdeklődő nagyközönséggel is.

Kiemelt céljuk a magyar társadalom klímaváltozással kapcsolatos ismereteinek bővítése, illetve az érdeklődés felkeltése és növelése hiteles információk által.

Neked ajánljuk
Lézerfésű segít pontosan megbecsülni az üvegházhatásért felelős gázok mennyiségét Lappföldön 1914 óta nem mértek ilyen hőséget Magyarországon is rekordokat hozott a június Borsod-Abaúj-Zemplén megye: javították az ivóvíz minőségét Az Ivindo Nemzeti Park is kinccsé vált
Tovább a forrásra: magyarnemzet.hu
Vissza
Hírfolyam