2021. január 20., Fábián, Sebestyén
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Magyar kutatók és művészek követelnek lassabb és zöldebb életet

Számos magyar művész és kutató csatlakozott ahhoz a nemzetközi nyilatkozathoz, amely kimondja: nem térhetünk vissza az eddig „normálisnak” hitt életünkhöz.

Ismert és elismert magyar tudósok és művészek is felhívást intéztek a vírus utáni időszakra, egy új időszámítás kezdetére. Ezzel Juliette Binoche és Aurelien Barrau asztrofizikusnak a párizsi Le Monde-ban megfogalmazott felhívásához csatlakoztak – írja a hvg.hu.

A tudósok felhívását világszerte számos művész támogatta nyilatkozatával: többek között Pedro Almodóvar, Wim Wenders, Adam Driver, Penélope Cruz, Willem Dafoe, Jane Fonda, Ralph Fiennes, Eva Green, Ricky Martin, Alejandro Gonzáles Iñárritu.

Pokorny Lia, Réti Adrienn, Udvaros Dorottya, Gryllus Dorka, Szinetár Dóra és ​Bojár Iván András kezdeményezésére hazánkban is több tucatnyian – alkotók, művészek, illetve biológus, főlevéltáros, irodalomtörténész, közgazdász, építész, egyetemi tanárok és filmesek – álltak a kezdeményezés mellé.

 A Ne térjünk vissza a „normálishoz”! című nyilatkozatukban felszólítják a világ vezetőit és az embertársaikat, hogy

lássunk hozzá a világgazdaság, a közös és egyéni céljaink, az ezeket megalapozó értékrendszerek felülvizsgálatához és alapos átalakításához, mert „a légszennyezés, az éghajlatváltozás és a még fennmaradt természeti értékeink megsemmisülésének fenyegetettsége a szakadék szélére juttatta az emberiséget.”

Mindenkit arra hívnak, hogy mérlegeljük: mi az az emberi életben, ami fontos, és mi az, ami nem. Mi elengedhetetlen, és mi az, amit elengedhetünk régi életünkből? Vissza kell vennünk a féktelen fogyasztásból, a szakadatlan növekedés megszállott hajszolásából, és visszafogottabb életet kell élnünk – hangsúlyozzák a nyilatkozat támogatói, amely teljes terjedelmében elolvasható a Színház Online-on.

Pokorny Lia, Bojár Iván András, Gryllus Dorka, Szinetár Dóra, Udvaros Dorottya, Réti Adrienn Fotó: szinhaz.online
Neked ajánljuk
Mit mond el az öt legfontosabb mutató a klíma állapotáról? Szaúd-Arábia klímabarát okosvárossal csökkentené az olajfüggőségét A következmények kezelése sokkal borsosabb lenne, mint a klímavédelem Vízkrízis Isztambulban: 40 napon belül kritikussá válhat a helyzet A karbonsemlegesség hatékony eszköz a klímakatasztrófa kezelésére
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam