2021. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A nagy szárazságban a múltat borító köd is oszlik egy kicsit

Az aszály új felfedezéseket, de új kihívásokat is tartogat az Európa múltja után kutató tudósoknak.

A kirívóan száraz időszakok, ahogy ezt például az 1976-os vagy a 2015-ös európai nyár is bizonyította, különleges lehetőségeket tartogatnak az ősi romok után kutató szakembereknek – mondta el Piotr Wroniecki, aki a légi régészet eszközeivel kutat az ősi kultúrák nyomai után Lengyelországban.

Mivel az előrejelzések nagyon kevés csapadékot valószínűsítenek, a szakember idén is sok új, repülőgépekről vagy drónokról készült felvételeken alapuló felfedezésre számít.

Ugyanis száraz időszakokban a talajban megbúvó falmaradványok, sírok felett fejlődő növényzet még jellegzetesebben külön el környezetétől.

A Drzemlikowice közelében található „lengyel Stonehenge” nyomai a Wrocławi Egyetem kutatásához készült felvételen Fotó: Piotr Wroniecki/archeolot.pl/wlaczoszczedzanie.pl

A folyók alacsony vízállása is új felfedezésekkel kecsegteti a lengyel régészeket, azonban ez a víz visszavonulásával nem minden szempontból jelent könnyebbséget. A nedvesség ugyanis konzervál. A napvilágra kerülő és kiszáradó maradványok, különösen a fából vagy bőrből készült darabok, a levegőn gyorsan pusztulásnak indulnak.

Extrém alacsony vízállás a Visztulán 2020 áprilisában Fotó: shutterstock.com

Igaz, hogy a lehetséges új lelőhelyek azonosítását megkönnyíti, de a megnyitott feltárásokon végzett munkát éppen hogy akadályozza a szárazság: a föld nehezebben megmunkálhatóvá, a különböző színű rétegek azonosítása körülményesebbé válik. Ezért a lengyel feltárásokon már most vízzel locsolják a poros talajt.

Neked ajánljuk
Meteorológusok: több zöldfelületre lenne szükség a városokban Az emberiség felelőtlensége katasztrófák láncolatát hozhatja létre Kenya a tartós aszály miatt hirdetett nemzeti katasztrófahelyzetet Környezetvédelmi stratégiájának részeként zöldíti gépjárműflottáját a Vodafone Három év alatt harminc százalékkal csökkent a koalák száma
Tovább a forrásra: wlaczoszczedzanie.pl
Vissza
Hírfolyam