2022. augusztus 10., Lőrinc
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jelentős melegedés indult meg az északi sarkkörön túl

A múlt hónap átlaghőmérséklete közel 9 fokkal rúgott a korábbi évek átlaga fölé. A rekordmeleg áprilist követően pedig a napokban szokatlan felmelegedés indult meg a térségben, amely Szibériát, a Jeges-tenger vidékét és Grönland egy részét is érinti.

A következő napokban 8-10, helyenként akár 15-20 fokkal magasabb hőmérséklet várható az 1979–2010-es évek átlagához képest – írja az Időkép.

A tudósok szerint a jégolvadás folyamata két héttel előrébb jár az ilyenkor megszokotthoz képest. Szibériában a száraz és enyhe idő miatt már az elmúlt hetekben kipattantak a bozóttüzek, melyek az átlagosnál nagyobb területet érintenek.

Ráadásul a korai jégolvadás öngerjesztő folyamatként, azaz pozitív visszacsatolásként működik a felmelegedést tekintve.

Az olvadt, piszkosabb, sötétebb felszínű területek több fényt képesek elnyelni, ezáltal több hőt is vesznek fel, ami a további olvadást segít elő. Az olvadó tengeri jég az óceáni vizeket is sötétíti, amely szintén több hőt képes elnyelni, a szibériai tüzek pedig nagy mennyiségű szén-dioxidot juttatnak a légkörbe, amivel tovább fokozzák az olvadást.

Grönland fővárosa, Nuuk a májusi naplementében Fotó: shutterstock.com
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: idokep.hu
Vissza
Hírfolyam