2021. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mi a legjobb, amit egyénként tehetünk a klímaváltozás ellen?

Egy új jelentésben a nyugati társadalmak polgárai életére vetítve brit kutatók rangsorolták, milyen életmód-változtatással érhetjük el a legnagyobb hatást, azaz csökkenthetjük leghatékonyabban a karbonlábnyomunkat.

„Meg kellene állapodnunk abban, hogy fejenként mennyi szén-dioixidot bocsáthatunk ki, hogy a bolygó még elviselje. Utána pedig ezek között a keretek között kell jó életet kialakítanunk” – idézi Diana Ivanovát, a Leedsi Egyetem fenntarthatósággal foglalkozó kutatóját, a tanulmány vezető szerzőjét a Qubit.

A szakemberek elemzése 6990 témába vágó tanulmány metaanalízisén alapul. A szerzők arra biztatják a lakosságot, hogy maguk is vegyék ki a részüket a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséből.

Van miért belevágnunk: a legtöbb volt szocialista országban a lakossági szektorban van a legnagyobb CO2-kibocsátás-csökkentési lehetőség Fotó: shutterstock.com

A leghatékonyabb karbonlábnyom-csökkentő stratégiák:

  • Autómentes életmód: ez évente és személyenként átlagosan 2,04 tonna szén-dioxid-ekvivalenstől kímélné meg a légkört.
  • Elektromos autózás: 1,95 tonnával csökkentené egy személy átlagos éves szén-dioxid-kibocsátását.
  • Évi eggyel kevesebb repülőút messzi célpontra: évi mínusz 1,68 tonna CO2-ekvivalens személyenként.
  • Megújuló forrásból származó villamos energia használata.
  • Közösségi közlekedés használata.
  • A lakás energetikai korszerűsítése, szigetelése, ami átlagosan 0,895 tonna évi szén-dioxid-ekvivalenstől mentesítene személyenként.
  • Átállás vegán étkezésre: évi mínusz 0,8 tonna CO2-ekvivalens fejenként.
  • Átállás a hőszivattyús fűtésre.
  • A szennyező tűzhelyek helyett az energiahatékonyabb főzési lehetőségek használata.
A tömegközlekedés használata az egyik leghatékonyabb kibocsátáscsökkentő szokás Fotó: shutterstock.com

Ha az emberek az összes lehetőséget kihasználnák, az fejenként körülbelül 9 tonna szén-dioixid-ekvivalenstől mentesítené a légkört egy évben.

A Qubiten megjelent írás további, kevésbé hatékony, de azért hasznos stratégiákra és a tanulmánnyal kapcsolatos kritikákra is kitér.

Neked ajánljuk
Mit mond el az öt legfontosabb mutató a klíma állapotáról? Szaúd-Arábia klímabarát okosvárossal csökkentené az olajfüggőségét A következmények kezelése sokkal borsosabb lenne, mint a klímavédelem A metánkibocsátás vizsgálatával támogatja a klímavédelmi erőfeszítéseket a SpaceX 8 autó villámtölthető egyszerre a MOL Plugee balatonlellei töltőin
Tovább a forrásra: qubit.hu
Vissza
Hírfolyam