2022. január 25., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A felhőtlen ég borús kilátásokkal szolgált Grönland számára

A térségben kialakult makacs anticiklon hatására 2019 a mérések hetvenéves történetében az egyik legrosszabb esztendőnek bizonyult a grönlandi jég szempontjából. 

A Columbia Egyetem, a NASA és a belgiumi Liège Egyetem legújabb kutatása alapján  a hőmérséklet mellett a légköri viszonyok alakulása is jelentős szerepet játszik a nagy olvadási események bekövetkezésében. Tanulmányuk szerint a korábbi modellek jelentősen alábecsülhették a jövőbeli olvadás mértékét. 

2019-ben nemcsak az olvadékvíz mennyisége volt rendkívül magas – 1948 óta a második legnagyobb –, de a felszínen keletkező új jég és az olvadás, töredezés, illetve párolgás miatt bekövetkező jégvesztés aránya még sosem alakult ennyire kedvezőtlenül.

A rekordmértékű olvadás kialakulásában fontos szerepet játszottak a térségben 2019-ben uralkodó légköri viszonyok. A területen egy rendkívül hosszan fennálló anticiklon akadályozta a felhőképződést, így a napsugarak akadálytalanul érhették el a felszínt, ráadásul egyben a megszokottnál kevesebb havat is jelentett – mondta el Marco Tedesco, a Columbia Egyetem klímakutatója.

2019-ben a grönlandi jégtakaróból mintegy 320 gigatonna jég olvadt el, ez 128 millió úszómedence megtöltéséhez elegendő mennyiségű vizet jelent Fotó: shutterstock.com

A sajátos légköri viszonyokat a kutatók az úgynevezett futóáramlat –  a magas légkörben megfigyelhető nagy sebességű légáramlás – megváltozásával, hullámosabbá válásával hozták összefüggésbe, ami elősegíti az anticiklonok fennmaradását, megrekedését egy adott terület felett.

A futóáramlás alakulását befolyásoló tényezőkkel kapcsolatban még sok kérdés tisztázatlan, de a klímaváltozásnak valószínűleg van szerepe a folyamatban.

Jelenleg a grönlandi jégtakaró olvadása hordozza a legnagyobb kockázatot a tengerszint emelkedését illetően – csak a leginkább veszélyeztetett jég elolvadása is mintegy 3 méteres vízszintemelkedéshez vezetne, a teljes elolvadása pedig akár 7 méterrel is megemelhetné a tengerszintet.

Neked ajánljuk
A klímaváltozással összefüggő természeti katasztrófák nyomán jelentősen nőtt az aggodalom Amerikában A klímaváltozás súlyos károkat okoz az északi-sarkvidéki infrastruktúrában Az elmúlt 120 évben harmadával csökkent a fagyos napok száma Magyarországon Hamarosan új jegytípusok érkeznek a BKK mobiljegy-applikációjába A tervező, aki szőttesekkel mesél az erdőről
Tovább a forrásra: eos.org
Vissza
Hírfolyam