2021. október 24., Salamon
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Sikerülhet egyszerre mentőövet dobni a környezetnek és a gazdaságnak?

Az EU a természet védelmére figyelve pörgetné fel a gazdaságot a koronavírus-válság után, a környezetvédők azonban attól tartanak, hogy a tagállamok ragaszkodnak majd a fosszilis energiahordozók támogatásához.

A bizottság szerdán mutatja be az úgynevezett fellendülési terv részleteit. Az már kiszivárgott, hogy az EU támogatná a környezetbarát közlekedési eszközöket, illetve megdupláznák az elektromos autók töltési pontjait 2025-ig.

„Nem vagyok biztos abban, hogy a bizottság eléggé ambiciózus. Láthattuk, hogy a bizottság tavaly eltörölte a zöldfeltételeket a kohéziós pénzek kifizetésénél. Valós a veszélye annak, hogy a fellendülési terv első szakaszában is figyelmen kívül hagyják majd a zöldelvárásokat” 

–  fejezte ki aggodalmait az Euro Newsnak nyilatkozva egy zöldaktivista, Markus Trilling. A környezetvédők attól tartanak, az egész zöldfordulat halálos sebet kap azzal, hogy a tagállamok kormányai állami pénzből segítik a légi közlekedést és az autóipart.

Ursula von der Leyen bizottsági elnök szerint ugyanakkor a környezetvédelem prioritás. Mint fogalmazott, „a klímaváltozás ellen soha nem lesz oltás, ezért kell Európának most befektetnie a tisztább jövőbe. Ennek a befektetésnek a megemelkedett adósságszint lesz az ára. És ha növeljük az adósságot a következő generációk számára, akkor meg kell tennünk az is, hogy egy jobb jövőbe fektetünk számukra.”

Viharfelhők az uniós zöldterv fölött Forrás: euronews (magyarul)/youtube.com
Neked ajánljuk
Törökország ratifikálta a párizsi klímavédelmi egyezményt Zöldebb, méltányosabb, digitálisabb és ellenállóbb Európa a cél A levegőtisztító pad és a levegőszennyezésből készülő tinta is bemutatkozik a fenntarthatósági expón Használd máshogyan: három filléres csodaszer a lakásban Lejárt a mélytengerektől kapott haladék?
Tovább a forrásra: euronews.com
Vissza
Hírfolyam