2020. november 29., Taksony
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A faültetés önmagában kevés – az erdőket kell helyreállítanunk

A károsult ökoszisztémák visszaállítása sokat segíthetne a klímaváltozással és a biodiverzitás csökkenésével kapcsolatos veszélyek kezelésében.

A természeti környezet visszaállítása nemcsak a biodiverzitás egyre súlyosabb méretű szegényedését állítaná meg, egyúttal elősegítené a talajokban és tengerekben a széntárolási képesség növelését – mutat rá az Agroinform.

Az erdők helyreállítása révén kétharmadával lehetne csökkenteni a szén-dioxid-szennyezést, egyszersmind a globális felmelegedést is mérsékelni lehetne. Ezeket a célokat csak természetes, biológiailag komplex és önfenntartó erdők helyreállításával lehet elérni.

Az erdők helyreállítása érdekében:

  • Kerülni kellene a csak egy fafajra alapozott erdőtelepítést.
  • A természetes tőzeglápok kiváló széntárolóknak számítanak, így a klímaváltozás mérséklésében is fontos szerepet játszanak.
Az ép tőzegláp fontos szerepet játszik a szén körforgásában Fotó: shutterstock.com
  • Sajnos az európai tőzeglápok a lecsapolás, a tőzegkitermelés, -égetés miatt súlyosan károsodtak. Kiszáradnak, és szén-dioxid-elnyelőből kibocsátóvá válnak.
  • A tőzegterületek helyreállításával ugyanakkor vissza lehetne állítani azok szénmegkötő képességét.
Erdők Berlin körül. Képesek leszünk megteremteni az egyensúlyt a természetes és mesterséges környezet között? Fotó: shutterstock.com

A természetes ökoszisztémák helyreállításával a légkörből több szén-dioxidot lehetne megkötni, az áradások és a tengerparti erózió mértéke csökkenne, az erdőtüzek kockázata visszaszorulna, az ivóvízkészletek megőrzése, az emberi egészség és jóllét, egyáltalán a gazdasági növekedés is könnyebben biztosíthatóvá válna.  A természetes életközösségek regenerációjában fontos szerepet játszhat az EU 2020 után (post-2020) biodiverzitás stratégiája.

Neked ajánljuk
Újabb tanulmány mutat rá a katasztrófák és a klímaváltozás kapcsolatára Putyin: csökkenjen az 1990-es szint alá az üvegházhatású gázok kibocsátása Oroszországban A vándorló fajok „gyorsan élnek és fiatalon halnak” Újabb jelentős acélgyár vált napenergiára Orvosi eszközökkel támogatja az egészségügyet a MOB és a Magyar Vöröskereszt
Tovább a forrásra: agroinform.hu
Vissza
Hírfolyam