2021. január 26., Paula, Vanda
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

„Hűvös utcákkal” alkalmazkodik a melegedő Bécs

Bécs egyike a klímaválság által leginkább érintett városoknak Európában. Az osztrák főváros sem mentes a hőszigetjelenségtől, ami az utcákat nyáron különösen forróvá teszi. Ezért Bécs tizennyolc ideiglenes és négy állandó „hűvös utcát” hoz létre a városi hűsöléshez.

Hogy az ott lakók a nagy melegben le tudják hűteni magukat, június 12. és szeptember 20. között a városvezetés ideiglenesen tizennyolc utcát alakít át a kellemesebb mikroklíma megteremtése érdekében. Ilyen jellegű fejlesztés négy utcában már korábban állandósult a negyedik, tizennegyedik, tizenötödik és huszonegyedik kerületben.

A hűvös (cool) utcákon sok a növény, egyéb árnyékadó megoldások, illetve ivókutak kerültek kialakításra, és világosabb az aszfalt is.

Mindez azt szolgálja, hogy a bécsiek, különös tekintettel az idősekre és gyerekekre, a forró nyári napokon is ki tudjanak menni a szabadba hűsölni vagy játszani. A még kellemesebb időtöltés érdekében sokféle ülőalkalmatosságot és párakapukat is találhatnak a hűsölni vágyók ezeken a területeken, ugyanakkor nincs autóforgalom, tilos a várakozás és a parkolás is.

Fotó: www.streetlife.wien
Neked ajánljuk
A jövőkutató szerint nem a járvány, hanem a klímaváltozás miatt kell aggódnunk A szokásosnál jóval melegebb volt a tavalyi év Magyarországon A Greenpeace elvesztette a norvég kormány elleni pert a sarkvidéki olajfeltárások ügyében Szép csendben Bill Gates lett az USA legnagyobb termőföldbirtokosa (videóval) A székesfehérvári könyvtár is segít az oltás online regisztrációjában
Tovább a forrásra: travelo.hu
Vissza
Hírfolyam