2021. április 14., Tibor
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ismét erdőtüzek tombolnak az Északi-sarkvidéken

Valószínűleg ismét erdő- és talajtüzek tombolnak a kutatók szerint az Északi-sarkvidéken. Műholdas felvételekből arra lehet következtetni, hogy a tavaly nyári pusztító tüzek után ismét fellobbantak a lángok – közölte a Európai Unió Copernicus Légkörmegfigyelő Szolgálata (Cams).

Ezt még földi mérésekkel is meg kell erősíteni a szakértők szerint. A kutatók újabb nagy kiterjedésű tüzektől tartanak, amelyek az adatok elemzése alapján elsősorban Szibériában, a tundrán és jéggel nem borított más területeken kaphattak lángra.

Oroszországban hetek óta küzdenek a tűzoltók az erdőtüzek ellen. A hatóságok közlése szerint több mint 5600 tüzet jelentettek országszerte, és több mint 250 épületet tettek tönkre a lángok. Bár az északi féltekén a nyári hónapokban rendszeresek a tüzek, az előző évben a megszokottnál jóval pusztítóbbak voltak.

A légszennyezettség mértéke jelentősen megnövekedett, csak júliusban az Északi-sarkvidék szén-dioxid-kibocsátása mintegy 50 megatonna volt, amely kétszer annyi, mint a korábbi évek azonos hónapjaiban.

Ez a Svédország által évente kibocsátott szén-dioxid-mennyiségnek felel meg.
A világ más térségeiben is vannak erdő- és talajtüzek, például a trópusokon is, ott viszont a tűzszezon a végéhez közeledik. A közép-amerikai országok, mint Guatemala, Honduras, Nicaragua és Panama károsanyag-kibocsátása a 2003–2019-es évek átlaga fölé emelkedett.

2019-ben rekordméretű tüzek pusztítottak a sarkvidéken Fotó: shutterstock.com
Neked ajánljuk
Környezetvédelmi előrejelzést készített a Zöldunió Oroszország és Kína is meghívást kapott az áprilisi klímacsúcsra Felhagynak végre a bankok a környezetszennyezés finanszírozásával? Mentális pandémia veszélyére figyelmeztetnek – Beszélgessünk egymással! Utolsó európai menedékükön orvhalászat veszélyezteti a Duna tokhalfajait
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam