2021. december 3., Ferenc, Olívia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Már a sarkkörön túl is gondot okoznak az orosz erdőtüzek

Oroszországban a szokatlanul enyhe és hómentes tél nyomán a korábbinál is kiterjedtebb erdőtüzek fenyegetnek, ráadásul a katasztrófa már nem csupán Szibéria mérsékelt égövi területeit érinti.

Máris megjelentek az első erdőtüzek, és a szakértők attól tartanak, hogy zombitüzek is előkerülhetnek sírjukból, fokozva az amúgy is nagy kárt – írja a Moscow Times nyomán a Napi.hu.

Az EU Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) intézetének jelentése műholdas felvételek alapján arra hívja fel a figyelmet, hogy

az elmúlt évből visszamaradt, eddig a felszín alatt meghúzódó parazsak újra nyílt tüzeket okozhatnak – ezeket nevezik zombitüzeknek.

A mélyben, például a tőzegtalajban meghúzódó parázs hónapokig, sőt évekig is kihúzhatja, különösen, ha hó híján nincs lecsorgó csapadék, ami eloltsa, ami erre a télre jellemző volt – mondta a hírportálnak Grigorij Kuksin, a Greenpeace erdőtüzekkel foglalkozó aktivistája.

Erdészek a Zilim folyóról figyelik a lángoló erdőt 2019 májusában Fotó: shutterstock.com

Szibéria nyugati részén idén januárban az átlagosnál hat Celsius-fokkal volt melegebb. A meteorológusok 2019-et Oroszország legforróbb évének minősítették az időjárási feljegyzések kezdete óta.

A Greenpeace oroszországi szervezete szerint az erdő- és bozóttüzek 2020-ban a szokásosnál egy hónappal korábban kezdődtek, így egy évszázada nem látott pusztítást okozhatnak. A tudósok attól tartanak, hogy felolvasztják a fagyott talajt, amelyből szén-dioxid és metán szabadulhat fel, erősen növelve a légkörben az üvegházhatású gázok mennyiségét.

Neked ajánljuk
Nyílt levélben szorgalmazzák az álhírek elleni hatékonyabb fellépést Mi a tétje a Glasgow-ban zajló tárgyalásoknak? A fenntarthatóbb városok előnyei már számokkal is kifejezhetők Süli János: atomenergia nélkül nincs klímavédelem 60 új elektromos busz érkezik jövőre 6 megyeszékhelyre a Zöld Busz Programban
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam