2021. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Sokszereplős összefogásban zajlik a klímabarát kilábalás Dániában

„Az alacsony szénfelhasználású, fenntartható gazdaságra való átállás egyszerre segítheti elő a kilábalást, illetve teheti ellenállóbbá a gazdaságokat” – hangsúlyozzák a dán klímacélok elérésére állami és magánszereplők részvételével létrehozott partnerség nagyvállalati résztvevői.

A kormányok szerte a világban jelentős hasznot húzhatnának a dán együttműködési modellből arra vonatkozóan, hogy miként lehet a feldolgozóipart, az energiaszektort, az élettudományokhoz kapcsolódó iparágakat és a biotechnológiai szektort közel karbonsemlegessé tenni 2030-ra, ugyanakkor a gazdasági kilábalást is elősegíteni – vallja Mads Nipper, a Grundfos vezérigazgatója és Lars Fruergaard Jorgensen, a Novo Nordisk vezérigazgatója.

A megújuló energia, a víztechnológia és a gyógyszeripar terén globálisan jelen levő dán nagyvállalatok vezetőinek elemzése a Project Syndicate oladalán jelent meg,  magyarul a Világgazdaság közölte. Nipper és Jorgensen szerint kulcsfontosságú, hogy a válság után szükséges gazdasági élénkítésre a hosszú távú, fenntartható gazdasági fellendülés biztosítása mellett kerüljön sor.

„A kormányoknak arra kellene kihasználniuk a gazdaság mostani újranyitását, hogy a közép- és hosszú távú újjáépítési terveiket a pénzügyi élénkítés és a dekarbonizáció kettős célja felé tereljék.”

A cégvezetők szerint mindehhez szükség van a kormányzati és magánszektor közti együttműködésre, már csak azért is, mert az üzleti élet vezetői tudják legjobban felmérni, miként kell saját szektoraikban alkalmazni a gazdaságilag észszerű szén-dioxid-csökkentési megoldásokat.

A dán klímavédelmi partnerség keretében készített elemzések „a dekarbonizáció olyan lehetőségeit tárták fel, amelyeket néhány évvel ezelőtt sokan még elképzelhetetlennek tartottak.” A meglévő technológiák költséghatékony alkalmazásával 2030-ra számos szektorban sikerülhet megközelíteni a karbonsemlegességet.

Nipper és Jorgensen szerint ennek eléréséhez a kormányoknak minden egyes ágazatban ambiciózus nemzeti emissziócsökkentési célokat kell meghatározniuk, meg kell teremteniük a megújuló energiatermelés növeléséhez szükséges feltételeket, az innovatív technológiák finanszírozásának ösztönzéséhez pedig át kell alakítaniuk a szabályozást. A változáshoz emellett az alacsony szénfelhasználású tevékenységek ösztönzésére és az üzleti világ kiterjedt felelősségvállalására is szükség lesz.

Neked ajánljuk
Mit mond el az öt legfontosabb mutató a klíma állapotáról? Szaúd-Arábia klímabarát okosvárossal csökkentené az olajfüggőségét A következmények kezelése sokkal borsosabb lenne, mint a klímavédelem Sikerült télen megmászni a „vad hegyet” (videóval) Nagyot lépett az elektromobilitás területén a Volkswagen
Forrás: Világgazdaság
Vissza
Hírfolyam