2021. január 27., Angelika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A gazdasági növekedés visszafogása nélkül lehetünk klímasemlegesek?

Magyarország az uniós élmezőnybe tartozik a vállalt kibocsátáscsökkentési célok elérése terén, 2030-ra várhatóan az egyike lesz annak a néhány tagállamnak, amely nemcsak eléri az emissziókereskedelmi rendszeren kívüli ágazatok csökkentési céljait, hanem akár még túl is teljesítheti azokat – jelentette ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára a klímavédelemről szóló törvény megszavazását követően.

A törvény elfogadása megerősítette, hogy a kormány cselekszik az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, teremtett világunk megóvásáért, ezt bizonyítják az eddigi intézkedései és az idei évben elfogadott energia- és klímapolitikai stratégia, valamint a miniszterelnök által meghirdetett Klíma- és természetvédelmi akcióterv – hangsúlyozta az MTI-nek Kaderják Péter.

Az elmúlt három évtized kiváló magyar klímateljesítménye arra tanít, hogy a környezetvédelem, a gazdasági fejlődés és az energiabiztonság céljai egymással összeegyeztethető, sőt egymást erősítő célok

 – hangsúlyozta. Szerinte éppen ezért különösen örvendetes, hogy a szerdán elfogadásra javasolt törvény- és határozati javaslatok megerősítik a kormány azon tavalyi döntését, amely szerint Magyarország támogatja a teljes klímasemlegesség elérését 2050-re.

Az államtitkár meggyőződését fejezte ki, hogy ezzel Magyarország a múlt helyett a jövő, azaz a klímavédelem, az energiaszuverenitás és a zöld gazdasági növekedés útját választja. Azt is kiemelte, a magyar teljesítmény a bizonyíték arra, hogy a gazdaság fejlesztése és a klímavédelem nem ellentétes, hanem egymást erősítő célok. 

A klímaváltozás elleni küzdelemhez hozzájárulnak az idén tavasszal meghirdetett Klíma- és természetvédelmi akcióterv intézkedései. Ennek értelmében például a kormány a következő két évben 32 milliárd forinttal támogatja a kis- és középvállalkozások megújuló energiatermelését, tíz év alatt meghatszorozza a naperőművek kapacitását, támogatja az olcsó elektromos autók megjelenését és használatát, 2022-től pedig csak elektromos buszok forgalomba állítása lesz megengedett a városi közlekedésben – emlékeztetett Kaderják Péter.

Neked ajánljuk
Mit mond el az öt legfontosabb mutató a klíma állapotáról? Szaúd-Arábia klímabarát okosvárossal csökkentené az olajfüggőségét Törvény kötelezheti klímavédelemre a svájci cégeket Szolárcserép vagy hagyományos napelem? Folytatódhat az afrikai nagy zöld fal építése
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam