2021. augusztus 2., Lehel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Látványosan változnak az évszakok

A globális felmelegedés hatására az elmúlt harminc évben a nyár számottevően meghosszabbodott, ugyanakkor a tél jelentősen megrövidült – állapította meg az elmúlt hatvan év hőmérsékleti adatait elemezve egy kanadai klímatudós tanulmánya.

Brian Brettschneider klímakutató, az Amerikai Meteorológiai Szolgálat alaszkai régiójának tudományos munkatársa a Washington Post oldalán mutatta be eredményeit. Kutatásában a 90 legmelegebb, illetve leghidegebb nap adatait vetette össze az 1960-tól 1989-ig, illetve 1990-től 2019 terjedő harmincéves periódus esetében. 

Eredményei alapján a korábbi időszakhoz képest a meleg napok száma az elmúlt harminc évben megnőtt, a hideg napok száma ugyanakkor visszaesett.

Az Egyesült Államok és Kanada területén a nyár átlagosan egy héttel lett hosszabb. Különösen a jelentős melegedést mutató óceánok közelében fekvő települések és a városi hősziget jelenségétől is szenvedő metropoliszok tapasztaltak jelentős változást: Miamiban 37, San Franciscóban 32, Las Vegasban 18 nappal nőtt meg a nyári időszak.

Nyár Miamiban Fotó: shutterstock.com

Az alacsony hőmérsékletű napok visszaszorulása még drámaibb mértéket öltött. A nyár egyhetes kitolódásával szemben az Egyesült Államok és Kanada területein átlagosan 15 nappal rövidült le a téli időszak. Sőt, Alaszka északnyugaton fekvő területein az elmúlt 30 évben a tél leghidegebb napjai melegebbnek bizonyultak, mint a megelőző időszak bármely téli napját jellemző hőmérsékletek. Los Angelesben 52, Miamiban 49, San Franciscóban 23 nappal lett rövidebb a téli időszak.

Nemzetközi kitekintésben Londonban 36, Pekingben 17, Sydney-ben 19 napos csökkenés tapasztalható. A folyamat hatásait értékelve Brettschneider a nyári hőségnapok kitolódása kapcsán a hőstresszel járó egészségügyi kihívásokat, a klimatizáció miatt megnövekedett energiafogyasztást és az erdőtüzeknek kedvező körülmények kialakulását említi. 

Neked ajánljuk
Lézerfésű segít pontosan megbecsülni az üvegházhatásért felelős gázok mennyiségét Több mint félmilliárd forint segíti a klímavédelmet és az alkalmazkodást a Balaton környékén Rekordmeleg volt a június Észak-Amerikában Borsod-Abaúj-Zemplén megye: javították az ivóvíz minőségét Az Ivindo Nemzeti Park is kinccsé vált
Tovább a forrásra: washingtonpost.com
Vissza
Hírfolyam