2021. január 26., Paula, Vanda
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Sosem sütött még ennyit a nap egy hónap alatt az angoloknál

Az időjárási adatok feljegyzése óta még nem sütött olyan sokat a nap az Egyesült Királyságban, mint május hónapban. 266 órán keresztül volt felhőtlen az ég, míg az előző rekord, az 1957. júniusi, 265 óra volt – közölte a brit meteorológiai szolgálat.

Különösen a rendkívül csapadékos tél, a februári rekordmértékű esőzések után erős a kontraszt. A meteorológusok maguk is megrökönyödtek az extrém nedvesség utáni extrém szárazságon, szerintük ez már „nem a brit időjárás” – írja a Qubit.

A márciustól május végéig tartó időszakban átlagosan 436 órát süt a nap összesen az Egyesült Királyságban. 1929 óta mindössze tízszer fordult elő, hogy több mint 500 órára nőtt ez az időtartam, és még egy évben sem lépte túl az 555 órát. Kivéve 2020-ban: a három hónapos időszakban 626 órán át ragyogott a nap, ami a legtöbb brit nyári szezon napsütéses óráinak számát is felülmúlja.

A meteorológusok magyarázata szerint a tartós szárazság és a korábbi tartós esőzés oka is az, hogy az áramlatok huzamosabb ideig egy helyben tartanak egy időjárási mintázatot okozó rendszert.

Liz Bentley, a Királyi Meteorológiai Társaság ügyvezetője szerint példátlan, hogy ilyen nagy fordulat állna be egyik szélsőségtől a másikig, ilyen rövid idő alatt. „Ez az, ami aggaszt, normál esetben nem így szoktak váltakozni az évszakaink. Illik a klímaváltozással járó, egyre szélsőségesebb időjárást okozó mintázatba.”

Fotó: shutterstock.com
Neked ajánljuk
A sport világa segíthet visszahozni a természetet a nagyvárosokba Az illatos füvek kottába fűzött susogása Az első művészek modern örököse Szép csendben Bill Gates lett az USA legnagyobb termőföldbirtokosa (videóval) A székesfehérvári könyvtár is segít az oltás online regisztrációjában
Tovább a forrásra: qubit.hu
Vissza
Hírfolyam