2021. május 19., Ivó, Milán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elkészült a Föld első elektroszmogtérképe

A térkép a Műegyetemen kifejlesztett zsebműhold méréseit veszi alapul. Az űrben 6 hónapja keringő SMOG-P a 350 kilométer magasságú pályáról 4000 kilométer átmérőjű, kör alakú területet figyel meg, és már 2000 mérést készített.

A világ legkisebb, 5x5x5 centiméteres műholdja, amely a Műegyetemen készült, 2019. december 6-ai fellövése óta kifogástalanul működik – idézi a BME közleménye Gschwindt Andrást, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszékének címzetes egyetemi docensét, a SMOG-projekt vezetőjét.

A SMOG-P küldetése a Földünket körülvevő, ember keltette elektroszmog jelenlétének igazolása, feltérképezése.

A SMOG-P mérési adatainak köszönhetően a Földet beborító elektroszmogról is van már térképünk. A háromdimenziós térkép online, interaktív módon is megtekinthető.

Gschwindt András szerint az űreszköz pályájának magasságából – ami hetente általában 4-5 kilométerrel csökken – prognosztizálható, hogy az egyéves évfordulót nem fogja megérni, várhatóan szeptember végén, a sűrűbb légrétegekbe érve elég.

A mérési pontok egyszerűsített eloszlása a 3D-s videóváltozatról készült kép segítségével Fotó: Markotics Boldizsár és Takács Donát műegyetemi hallgatók/bme.hu

„Az őszi startra váró SMOG-1 kisműholdunk működése során már valószínűleg lehetőségünk nyílik egy szélesebb frekvenciasávban, immáron az 5G-mobilhálózatok által használt 960 MHz alatti tartományban a komponenseik megfigyelésére is, így a szmogtérképünk még részletesebb lehet” – tette hozzá a projektvezető.

Fotó: bme.hu

Az elektroszmog az elektromos berendezések által kibocsátott elektromágneses sugárzás elnevezése, amelyet rendszerint azok használnak, akik az ilyen sugárzásnak egészségkárosító hatást tulajdonítanak, és így azt – a szmoghoz hasonlóan – egy olyan szennyezési formának tartják, ami ellen védekezni szükséges. Az egészségkárosító hatást a tudomány még egyértelműen nem bizonyította – fogalmaz az egyetem oldalán megjelent részletes beszámoló.

Neked ajánljuk
Magyar alapítású, nemzetközi innovációs központ segíti a zöldgazdaság feltörekvő szereplőit A sztratoszférára is hat a klímaváltozás Fenntartható módszert dolgoztak ki mikrobiológusok a vizek műanyagmentesítésére Az emberiség nagy céljai egymást támogatva is teljesülhetnek Szabadtéri és online kiállításon is megcsodálhatjuk Máté Bence alkotásait
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam