2020. július 10., Amália
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mesterséges felhők, üvegbuborékok és planktontenyésztés – környezetvédelmi csoportok a klímamérnöki megoldások veszélyeire figyelmeztetnek

A klímaváltozás veszélyének kezelésére – a szén-dioxid kibocsátásának visszaszorítása mellett – újra és újra felmerülnek a melegedő földi légkör folyamatainak mesterséges átalakítására irányuló tervek. A legújabb ilyen kísérletek kapcsán számos környezetvédelmi szervezet az óceánokat fenyegető veszélyre figyelmeztet.

Az óceánok világnapja alkalmából csaknem 200 környezetvédelmi szervezet állt ki az olyan technológiák alkalmazása ellen, amelyek meggyőződésük szerint veszélyeztetik a sérülékeny tengeri ökoszisztémákat, illetve sértik azt a 2010-ben elfogadott ENSZ-tiltást, amely éppen az ilyen nem kellően ellenőrizhető kockázatú klímamérnöki megoldások ellen irányult.

A témába vágó megoldási kísérletek egyikének tesztelése éppen nemrégiben vette kezdetét. Az elképzelés az, hogy a Nagy-korallzátony fölött húzódó légtömegekbe juttatott több billió mikroszkopikus sókristály segítségével alacsonyan úszó, világos színű felhőket hoznának létre, amelyek visszavernék a napsugarakat, ezzel csökkentve a tenger további melegedését.

A környezetvédelmi szervezetek nem véletlenül féltik a korallokat: a világ óceánjainak mindössze egy százalékán van jelen ez a különleges életközösség, azonban a tengeri élővilág mintegy negyedének fennmaradása függ tőlük.

Mint az AFP összeállításából kiderül, az ausztrál példa nem egyedülálló, számos olyan innovatív ötlet született már, ami a tengerekhez kapcsolódóan igyekezne megfordítani a földi légkörben zajló aggasztó folyamatokat. Alaszkában, illetve Kanadában a tengeri jégbe juttatott, üvegből készült mikrobuborékokkal fokoznák a felszín fényvisszaverő képességét, Peru és Chile partjainál pedig a planktonok szaporodásának serkentésével növelnék a tengerben megkötött szén-dioxid mennyiségét.

Utóbbival kapcsolatban a környezetvédők az oxigénhiányos, holt zónák kialakulásának veszélyére hívták fel a figyelmet, de általában véve is hangsúlyozták: a klímaváltozás megoldását nem a kétes előnyökkel és súlyos károkkal fenyegető buherálás, hanem az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése hozhatja el.

Neked ajánljuk
Apokaliptikus összeomlás-elméletekre nem, következetes cselekvésre azonban annál inkább szükség van Az új sarkvidéki hőmérsékleti rekordok megerősítését kéri Oroszországtól a Meteorológia Világszervezet A hidrogén lehetne a jövő tiszta energiája Ötletek a fenntartható fejlődési célok oktatásához – Tisztességes munka és gazdasági növekedés Halló, itt a napelemes mobiltelefon!
Tovább a forrásra: afp.com
Vissza
Hírfolyam