2021. június 13., Anett, Antal
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímavédelem jegyében sajátos zöld színt ölthetnek a tengerpartok

Egy nonprofit vállalat ötlete fordulópontot jelenthet a klímaváltozás elleni harcban: a Project Vesta teleszórja zöld ásványokkal a tengerpartokat, amik a hullámzással kölcsönhatásban szén-dioxidot kötnek meg a levegőből.

Alapelgondolásuk az egyébként természetes folyamat felgyorsítása, ami azonban normál esetben rendkívül lassú, és csupán geológiai időben mérhető – írja a Fast Company alapján a Raketa.hu.

„Célunk, hogy elősegítsük az éghajlatváltozás visszaszorítását azáltal, hogy trillió tonna szén-dioxidot kővé alakítunk” – összegezte ambíciójukat Tom Green, a Project Vesta vezérigazgatója.

„Amikor eső esik a vulkáni kőzetekre, azok kissé feloldódnak, és elindítanak egy kémiai reakciót, melynek során szén-dioxid válik ki a légkörből, majd hidrogén-karbonát-molekulaként a vízbe kerül.”

Ha zöld ásványokkal borítják be a tengerpartokat, azok a hullámzással kölcsönhatásban szén-dioxidot kötnek meg a levegőből. A tengeri organizmusok páncélzatuk építésénél hasznosítják a vízbe kerülő hidrogén-karbonátot, ami idővel pedig mészkőként lerakódik a tengerfenéken. Korábbi tanulmányok már beigazolták a módszer sikerességét, ám ezt strandokon mostanáig senki sem alkalmazta.

Forrás: Project Vesta/youtube.com

A munkálatok még idén megkezdődnek két különálló, eldugott karib-térségi öbölben, hogy a kutatók később összehasonlíthassák eredményeiket. Egyes kritikusok szerint ugyanakkor potenciális ökológiai kihívások merülhetnek fel a kőzetek telepítésével kapcsolatban, különösen az olyan strandokon, ahol azok természetesen nem fordulnak elő. A zöld ásványok nehézfémeket, például nikkelt szabadíthatnak fel, bár Green szerint a vízbe kibocsátott nikkel nincs hatással a tengeri fajok életére.

Azért az első próbálkozásoktól kezdve folyamatosan nyomon követik majd a fémek koncentrációját a környezetben, ugyanakkor Green szerint sokkal valószínűbb, hogy az ásványok hozzájárulnak az ökoszisztéma helyreállításához. Egyrészt a szén-dioxid megkötésével, másrészt azáltal, hogy csökkentik az óceánok savasodását.

Neked ajánljuk
Az Európai Bizottság célul tűzte ki a levegő, a víz és a talaj szennyezőanyag-mentességét Klímabarát település díjat kapott Szeged A tehetős brit családokat igyekeznek rábírni a klímavédelem finanszírozására A járvány kevésbé élhetővé tette Európa városait Lélegeztetőgép a mosonmagyaróvári mentőknek
Tovább a forrásra: raketa.hu
Vissza
Hírfolyam