2020. október 24., Salamon
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Környezetvédelmi ügyészség létrehozásáról döntött a román parlament

Egy, a környezetromboló bűncselekmények felderítésére szakosodott különálló vádhatóság (DIIM) létrehozásáról fogadott el törvénytervezetet kedden a román szenátus.

A vádhatóság a legfőbb ügyészség egyik független részlegeként működik majd, akárcsak a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vagy a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT).

A DIIM hatáskörébe kerülnek egyebek mellett az illegális fakitermeléssel, a környezetszennyezéssel és a védett területek állat- és növényvilágának elpusztításával kapcsolatos bűncselekmények.

A törvénykezdeményezést a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) törvényhozói terjesztették márciusban a parlament elé, arra hivatkozva, hogy Romániában túl hosszú ideig elhanyagolták, vagy éppenséggel tagadták a környezetszennyezéssel és klímaváltozással kapcsolatos súlyos gondokat, és a jóvátehetetlen károkat okozó, bűnös környezetrombolás megfékezéséhez a környezetvédelmi törvényeknek érvényt szerző, szigorú hatósági fellépésre van szükség.

A sajtó által „az erdők DNA-jaként” emlegetett új ügyészség létrehozásáról rendelkező törvény indoklása szerint Romániában évente 20 millió köbméter fa tűnik el nyomtalanul, vagyis kétszer annyi, mint amennyit legálisan termelnek ki, és évente 20 ezer ember veszti életét a légszennyezés okozta betegségek következtében.

Az első friss hajtások egy kivágott erdő helyén a Kárpátokban Fotó: shutterstock.com
Neked ajánljuk
Románia egyetért a klímavédelemmel, de a földgázról nem mond le A klímaváltozás teljesen felforgatja az orosz időjárást Fenntartható erdőgazdálkodásról fogadott el állásfoglalást az Európai Parlament Már épül a Factory Zero Íme a technológia, amely lehetővé teszi, hogy bárhol feltölthessük a villanyautónkat
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam