2021. június 14., Vazul
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Közelebb került a karbonsemleges Európa megvalósulása

A Régiók Európai Bizottsága ma létrehozta a zöldmegállapodás helyi szintű végrehajtásával foglalkozó munkacsoportot. A 13 választott helyi és regionális képviselőből álló csoport azt hivatott biztosítani, hogy az uniós városokat és régiókat közvetlenül bevonják az európai zöldmegállapodás keretében indított számos kezdeményezés meghatározásába, végrehajtásába és értékelésébe.

A Régiók Európai Bizottsága új munkacsoportot hoz létre, hogy biztosítsa, hogy a városok és a régiók konkrét projektekkel és a helyi és regionális önkormányzatoknak nyújtott közvetlen finanszírozással megkezdhessék az európai zöldmegállapodás végrehajtását, amelynek célja, hogy 2050-re megvalósuljon a klímasemlegesség – írja a 24.hu.

A munkacsoport azután kezdte meg munkáját, hogy az Európai Bizottság egy új, 750 milliárd eurós helyreállítási eszközt terjesztett elő, és az 1100 milliárd eurós hosszú távú (2021–2027-es) költségvetési javaslatban megerősítette az éghajlatváltozással kapcsolatos elemeket.

Juan Espadas, Sevilla polgármestere, a munkacsoport elnöke így nyilatkozott: „a világ emberemlékezet óta nem süllyedt ilyen súlyos recesszióba, de nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy az éghajlatváltozás ettől nem állt le.”

„Az európai zöldmegállapodás a legjobb eszközünk ahhoz, hogy mindkét válságot egyszerre kezeljük: lehetőséget ad arra, hogy beruházzunk a tiszta tömegközlekedésbe, a megújuló energiába, a megfizethető, jól szigetelt lakásokba, a fenntartható mezőgazdaságba és a biológiai sokféleség védelmébe.”

„Pozitív forradalomról van szó, amelyhez azonban nélkülözhetetlen a városok és régiók teljes körű bevonása és az uniós támogatás. A munkacsoport elnökeként biztosítani szeretném, hogy követeléseinket meghallják és meg is értsék.”

A zöldmegállapodás helyi szintű végrehajtásával foglalkozó munkacsoport azt szeretné biztosítani, hogy az európai zöldmegállapodás és az EU helyreállítási stratégiája is kézzelfogható projektekben öltsön testet, a helyi és regionális önkormányzatok érdekeinek figyelembevételével és közvetlen finanszírozásával.

A munkacsoport célkitűzéseinek részletes bemutatása Nagy Nikoletta 24.hu-n megjelent cikkében olvasható. 

Neked ajánljuk
Felkészültebben várhatja a hurrikánokat Amerika A tengerkutatás korai úttörői segítenek feltérképezni a klímaváltozás következményeit Az UNESCO sürgeti, hogy a klímaváltozás is kerüljön be a tananyagba Sörhulladék és trágya keveréke lehet a tökéletes növényvédő szer? A folyók és óceánok megtisztításával igyekszik csökkenteni hulladéklábnyomát a Coca-Cola
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam