2021. augusztus 2., Lehel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Zöldülést hozhat a gazdasági visszaesés

A JP Morgan friss elemzése szerint jelentős löketet kaphatnak a fenntartható (ESG) befektetések a koronavírustól, a járvány kitörése ugyanis minden eddiginél nagyobb hangsúlyt helyezhet a zöld és társadalmi célú befektetésekre.

Nemcsak a befektetések világát, hanem a vállalatvezetési és működési kultúrát is teljesen átírhatják az ESG-szempontok. Ezek a változások már elindultak – írja a elemzése alapján a Portfolio.

Az emberek nagy része szerint a klímaváltozás legalább olyan nagy krízis a világ számára, mint a koronavírus. A klímaharcnak tehát lenne társadalmi támogatottsága, de annak elkerülése, hogy a koronavírus a leghalálosabb világjárvány legyen, azt eredményezte, hogy a legrombolóbb gazdasági eseménnyé vált az eddigi pandémiák közül. 

Az elemzés szerint a környezettel és gazdasággal kapcsolatos lakossági aggodalmak nőni fognak, ha a koronavírus elnyújtott jelenlétére kell berendezkedni.

Egyelőre még azt látni, hogy az ESG- (Environmental, Social, Governance, vagyis a környezetre és társadalomra gyakorolt hatás) jelentések minősége cégről cégre változik, de egyre több a jó minőségű és megbízható jelentés a piacon. Van néhány cég, ahol külön csapat és IT-rendszer foglalkozik a témával.

A világon egyre többfelé terjed az ESG-szempontú befektetés, a fenntarthatóságra fókuszáló befektetések kezelt vagyonát mégis nehéz meghatározni. A JP Morgan becslése szerint a tágabb értelemben fenntarthatóságra és ESG-re fókuszáló eszközök állománya meghaladja a 45 ezermilliárd dollárt globális szinten. Az ESG-jellemzőkkel bíró alapok piaca lényegesen kisebb ennél, mintegy ezermilliárd dollárt tehet ki.

Az ESG-befektetések Európában és az USA-ban nagyjából hasonló méreteket öltenek, a régiós kezelt vagyon közel felét teszik ki. Összességében a kezelt vagyon mintegy 44%-át teszik ki az ESG-befektetések a világon.

Neked ajánljuk
Kiderült, hogyan vezetné be a karbonvámot az Európai Bizottság Beválhat az emberi civilizáció végével kapcsolatos prognózis? A zöldgazdaság megteremtéséről egyeztettek a visegrádi országok jegybankelnökei Borsod-Abaúj-Zemplén megye: javították az ivóvíz minőségét Az Ivindo Nemzeti Park is kinccsé vált
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam