2022. július 7., Apollónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kevés az idő a cselekvésre

Hirtelen, drasztikusan és tartósan csökkenteni kell a károsanyag-kibocsátást, és zöldmegoldásokkal kell visszatérni a járvány előtti élethez ahhoz, hogy még legyen esélyünk a Föld megmentésére – figyelmeztet a Nemzetközi Energia Ügynökség vezetője.

Vészjósló kijelentéseket tett a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) ügyvezető igazgató a Föld jövőjére nézve. Fatih Birol szerint vészesen fogy az emberiség ideje arra, hogy megfékezze a klímaváltozást, és csupán hat hónapunk maradt arra, hogy alapvető változásokat eszközöljünk ennek érdekében – írja a Guardian alapján a Szeretlekmagyarorszag.hu.

Birol szerint a koronavírus-járvány miatt sokkal tisztább lett a levegő, de tenni kell azért, hogy ne térjen vissza a „régi világ”.

„A következő három év fogja meghatározni a következő 30 évet és a jövőnket. Ha nem teszünk lépéseket, a kibocsátás ugyanolyan lesz, mint régen, és nehéz megmondani, hogyan csökkenhetne újra a jövőben. Ezért azt várjuk a kormányoktól, hogy az élet újraindításához fenntartható megoldásokat vessenek be.”

A Nemzetközi Energia Ügynökség számítása szerint a kormányok a következő hónapokban világszerte összesen 9 billió dollárt költenek arra, hogy helyreállítsák a koronavírus-járvány miatt megrogyott gazdaságot. Az idén létrehozott mentőcsomagok a következő három évre meghatározhatják a globális gazdaság alakulását. Az igazgató szerint ez idő alatt a károsanyag-kibocsátásnak hirtelen és tartósan csökkennie kell, különben elérhetetlenné válnak a klímaválság kezelésére kitűzött célok.

Egy csütörtökön közzétett jelentésben az IEA felvázolta azt a tervet, amely a világ zöld módon történő újraindulásához ad ajánlásokat. Ezek között szerepel például az, hogy a szél- és a napenergiát kellene előnyben részesíteni, korszerűsíteni kell az elektromos hálózatokat, és javítani az ipar energiahatékonyságát. Arra is kitértek, hogy a zöld munkahelyteremtésnek prioritásnak kell lennie azokban az országokban, ahol milliók veszítették el az állásukat a járvány miatt.

Neked ajánljuk
Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Hazánk 2024-re teljesítheti a 2030-ra kitűzött klímacélokat A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: szeretlekmagyarorszag.hu
Vissza
Hírfolyam