2020. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Új melegrekord született Szibériában

Az északi félteke egyik leghidegebb pontján, Verhojanszkban, 38 fokot mértek.

Már napok óta 30 fokos kánikula tombol Kelet-Szibériában, az északi sarkkör környékén, szombaton pedig rekordméreteket öltött a rendkívüli meleg a térségben – írja az Időkép.

A csúcshőmérséklet helyenként elérte a 35 fokot, de az északi félteke egyik leghidegebb pontjának tartott Verhojanszkban 38 fokos maximumot mértek, ami új melegrekordnak számít nemcsak ezen a településen, de Szibériában is.

Az északi sarkkörtől északra sem mértek még soha ilyen magas hőmérsékletet. 

Verhojanszk főleg a kemény telek miatt lehet ismerős sokak számára, hiszen itt mérték az északi félteke legalacsonyabb hőmérsékletét, -67,8 fokot Fotó: shutterstock.com

A kontinentális éghajlatnak köszönhetően a településen olykor előfordulnak melegebb nyarak is, amikor a maximum-hőmérséklet a 30 fokot is megközelítheti. A mostani 38 fokos csúcshőmérséklet viszont majdnem 18 fokkal haladja meg a júniusi maximum-hőmérsékleti átlagot (19,9 fok).

Az új melegrekorddal a bolygónk egy adott pontján mért legnagyobb hőmérséklet-ingadozás (abszolút minimum és maximum különbsége) is növekedett: 105,8 fok az új érték. 

Neked ajánljuk
Emeli a tétet az Európai Unió Amerikában kézzelfogható következményekkel jár a klímaváltozás Fiatal erdőkkel nem sokra megyünk Fontos kérdések dőlnek el a közeljövő uniós mezőgazdaságára nézve A jövő útja napelemmel van kirakva
Tovább a forrásra: .idokep.hu
Vissza
Hírfolyam